MENIU CAUTĂ
02 Iul. 2005 21:00

Pastreaza de 20 de ani celulele primului bolnav de SIDA

Distribuie

“Poate, cu timpul, va incerca cineva sa le analizeze. Sa vada daca au aparut sau nu mutatii, ma gandesc ca ar fi o cercetare interesanta, nu?”. Intrebare mai mult retorica. Doctorul Olinescu isi scoate usor ochelarii si bate cu rama intr-una din fotografiile de pe masa din laborator. In octombrie, se fac 20 de ani batuti pe muchie de cand s-a hotarat sa puna “la pastrare” in azot lichid niste celule care au facut istorie in Romania: cele pe care a fost identificata prima tulpina de virus HIV la noi in tara.
“A fost chiar intr-o zi de marti, 1 octombrie 1985”, isi aminteste cu precizie dr. Andrei Olinescu, acum in varsta de 76 de ani. “Atunci am fost sunat la telefon de catre prof. dr. Stefan Berceanu, seful Clinicii de Hematologie a Spitalului Fundeni, care imi spune ca are internat un pacient caruia nu i se poate preciza diagnosticul, dar se suspecta ca era infectat cu virusul HIV. Am hotarat sa trimitem a doua zi pe cineva pentru a-i recolta sange. Urmau, evident, examene amanuntite, de imunitate”, povesteste medicul.
Cum s-au facut aceste teste? In niste conditii greu de imaginat. Si la fel de greu de suportat, chiar pentru niste medici, mai ales din cauza masurilor de precautie iesite din comun. “S-a lucrat practic intr-o atmosfera de formol. Dadusem peste tot in laborator, ca sa nu existe probleme. Nu mai vorbesc de halate, manusi, masti... La sfarsit, s-au ars si absolut toate hartiile cu care se lucrase”. Rezultatul a cazut ca un trasnet. Da, pacientul in varsta de 42 de ani era bolnav de SIDA. Da, era primul caz in Romania. “La noi in tara pe vremea respectiva nu existau kitt-urile pentru a efectua un test special, numit Western-Blott, asa ca serul pacientului a fost trimis si la Viena. Diagnosticul pus de mine a fost confirmat si acolo”, spune dr. Olinescu.
Lumea medicala a “intepenit”, fara drept de apel. Cum puteai comunica autoritatilor din acel timp ca intr-un stat socialist exista “o boala a capitalismului in putrefactie”? Si totusi, dr. Olinescu a facut cunoscut acest lucru chiar si in strainatate, prin intermediul unei reviste de specialitate. “Am trimis in luna martie 1986 la revista “Revue roumaine de Biochimie” un articol pe aceasta tema. Revista aparea in engleza si avea circulatie internationala. A fost prima semnalare pe plan international a faptului ca si intr-un “stat socialist” a aparut o “boala capitalista” cu o analiza stiintifica bine pusa la punct”, isi aminteste dr. Andrei Olinescu.
Au trecut de-atunci aproape 20 de ani. Medicul a vrut neaparat sa pastreze celulele infectate cu HIV ale primului pacient diagnosticat. “In conditii speciale, in azot lichid, la -196 de grade Celsius. Aici in Institut au stat tot timpul. Poate cineva va incerca sa evalueze eventualele mutatii aparute”.

Pacientul: un chelner

Primul bolnav diagnosticat cu SIDA in Romania a fost un barbat de 42 de ani, chelner pe vagoanele CFR de pe rute internationale. Fusese internat la Fundeni. Avea sarcom Kapoxi (un cancer al pielii care apare de regula la batrani). Slabise foarte mult si era vizitat in spital numai de barbati, un indiciu ca ar putea fi homosexual.
Au fost efectuate investigatiile de specialitate. Datele clinice si cele de laborator demonstrau ca pacientul era bolnav de SIDA. La 10 octombrie 1985, am anuntat in scris conducerea Institutului Cantacuzino ca pacientul C.V., nascut la 25 august 1943, e infectat cu HIV', spune dr. Olinescu, care pastreaza celulele pacientului in conditii speciale de 20 de ani.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 17 februarie 2019
Comentarii