„Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristeţe, pentru că nu toţi credincioşii din ţară care ar fi dorit să fie la Iaşi au această posibilitate. (…) S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriţi să vină la sărbătoarea ei credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi. Cu alte cuvinte, li se dă dreptul sau se dă voie să se închine doar ieşenilor la racla sfintei, nu şi credincioşilor din ţară”, a spus Patriarhul Daniel, potrivit basilica.ro.
Miercuri, de la ora 14.00, pelerinii care au protestat în fața mitropoliei din Iași au fost lăsați ulterior să se așeze la rândul de circa 700-800 de metri pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, fără a mai fi legitimați, indiferent dacă au sau nu domiciliul sau reședința în municipiul Iași.
Jandarmeria nu a mai comunicat oficial nimic, în ciuda solicitărilor primite, însă din informații neoficiale ar fi vorba despre o înțelegere între părțile implicate.
Conform directivelor CNSU și CJSU, toate restricțiile aparte legate de pelerinajul de la Iași se finalizează în această noapte, iar de joi pot veni să se închine oameni din toate colțurile țării, cum au făcut-o de la redeschiderea bisericilor.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că nu știe cine și-a dat acordul ca pelerinii din afara Iașiului să fie primiți la racla Sfintei Parascheva.
Credincioşii ortodocşi o prăznuiesc, miercuri, în condiţiile impuse de starea de alertă, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri şi considerată ocrotitoarea Moldovei.
În acest an, din cauza evoluţiei pandemiei de coronavirus în ţara noastră, a fost anulat tradiţionalul pelerinaj organizat începând cu anul 1641, în contextul noilor reglementări anunţate de autorităţi prin care se interzice prezenţa pelerinilor care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro