UPDATE ora 19.25: Paul Petrof, director al Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, a fost arestat pentru 30 de zile, potrivit deciziei Tribunalului București, a relatat Agerpres.
Mandate de arestare preventivă au primit şi ceilalţi inculpaţi din dosar, este vorba despre Răzvan-Cosmin Stamatescu (şef birou în cadrul Autorităţii Vamale Române), Alexandru Cernat, Nicolae-Ştefan Teianu şi Marian-Vladimir Vulcan (funcţionari în cadrul Autorităţii Vamale Române şi în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti).
***
Știrea inițială: Paul Petrof, directorul Direcției Regionale Vamale București, a fost reținut miercuri, 14 februarie, alături de alți 4 funcționari. Ei sunt acuzați într-un dosar de luare de mită și trafic de influență, transmite DNA, într-un comunicat.
DNA a anunțat reținerea pentru 24 de ore a 6 persoane, între care directorul Direcției Regionale Vamale București, 3 funcționari din instituție și un șef de birou în cadrul Autorității Vamale Române.
Paul Petrof, director al Direcției Regionale Vamale București, a fost reținut pentru infracțiunile de:
- favorizarea făptuitorului
- folosirea de informații nepublice ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații
- luare de mită
Alexandru Cernat, Nicolae Ștefan Teianu și Marian Vulcan, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București, au fost reținuți pentru luare de mită în formă continuată.
Răzvan-Cosmin Stamatescu, șef birou în cadrul Autorității Vamale Române, a fost reținut pentru favorizarea făptuitorului, folosirea de informații nepublice ori accesul unor persoane neautorizate la aceste informații și trafic de influență, în formă continuată.
O a șasea persoană a fost reținută pentru complicitate la luare de mită.
Mită sub formă de adidași și parfurmuri contrafăcute
În ordonanțele procurorilor se arată că:
- în cursul anului 2023, în contextul efectuării unor controale, funcționarii vamali Cernat Alexandru, Marin Marius, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir și Gheorghe Demetrius ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care-și desfășurau activitatea în mai multe centre comerciale situate pe raza municipiului București și a județului Ilfov foloase necuvenite constând în sumele totale de 60.600 de lei, 11.500 de dolari, 600 de euro, 408 perechi (51 de baxuri) de ghete sport și 1.000 de parfumuri contrafăcute. Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de cei 5 inculpați în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri.
- în cursul zilei de 10 ianuarie 2024, în scopul îngreunării cercetărilor ce se desfășurau într-un dosar penal, inculpații Petrof Paul și Stamatescu Răzvan-Cosmin i-ar fi prezentat unui om de afaceri conținutul unei ordonanțe emise de ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R.- Direcția de Investigare a Criminalității Economice, prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăți controlate de persoana respectivă.
- În perioada 2021-2023, inculpatul Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi acceptat de la un alt om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de 10.000 de dolari și ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor polițiști de frontieră și că-i va determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu realizarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă.
Petrof, acuzat că a cerut bani ca să-și ia un apartament
În aceeași perioadă, Paul Petrof „ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans” de 50.000 de euro pentru cumpărarea unui apartament, dar și alte foloase necuvenite, în schimbul „ajutorului” oferit pentru obținerea unor autorizații, spun procurorii.
Paul Petrof, Alexandru Cernat, Nicolae-Ștefan Teianu, Marian-Vladimir Vulcan și Răzvan-Cosmin Stamatescu vor fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Aura1 • 15.02.2024, 05:59
Păi, dacă ei folosesc lucruri contrafăcute, atunci ce ne mai miră că le găsim în magazine...
TZTZ • 14.02.2024, 14:58
Aparatorii Romaniei se imbraca cu marfuri de contrabanda si isi ascund mirosurile originale cu parfum tot de contrabanda. Tipic romanesc...poleiala ieftina peste...
Angelus • 14.02.2024, 12:49
Atunci dece ne mai miram că nu intram în Schengen! Toate acestea împreună cu un nou raport MCV către consiliul Europei arată că România trebuie să mențină granițele terestre.