Unitatea Militară 0149 F, mult mai cunoscută opiniei publice drept SPP, a achiziționat prin SEAP „Software pentru evaluarea psihologica a individului, folosind tehnologii de imersiune în realitatea virtuală”. Aplicația vine la pachet cu două kit-uri „de tip ochelari VR, senzori de poziționare și interacțiune”.

Agenții SPP vor folosi și mănuși cu ajutorul cărora pot să „apuce” obiecte virtuale atunci când sunt testați sau se antrenează. În realitatea augmentată ei se vor deplasa, pentru a face față provocărilor, iar această deplasare este susținută în realitatea fizică de o bandă de mers omnidirecțională, potrivit Lumea Politică.

În realitatea virtuală este evaluată și capacitatea psihologică a agenților, aceștia fiind supuși la scenarii care să scoată la iveală toate eventualele defecte.

Sistemul de realitate augmentată pentru antrenamentul și testarea agenților costă 3 milioane de lei, bani din fonduri europene. Contractul a fost câștigat de firma Evolve Media, și acesta este de trei ori mai mare decât întreaga cifră de afaceri înregistrată de companie anul trecut.

Evolve Media a avut în 2019 o medie de cinci angajați. Firma din Iași a dezvoltat mai multe proiecte legate de interacțiunea dintre om și computer sau realitatea augmentată.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
SPP își formează agenții în realitatea augmentată. Cât costă achizițiile moderne ale serviciului de pază

Pregătirea pirotehnică a agenților SPP

Alte aproape 3 milioane de lei au fost puși la dispoziție de SPP pentru dezvoltarea unei platforme de simulare a depistării dispozitivelor explozive improvizate. Agenții învață să dirijeze un robot de intervenție pirotehnică. Contractul a fost adjudecat de Optoelectronica 2001.

În acest caz, valoarea contractului este aproape egală cu cifra de afaceri a companiei pe anul 2019. Optoelectronica 2001 are 12 angajați.

Proiect de viitor – SPP vrea să-și formeze luptători cu… hackerii

Conducerea SPP intenționa să achiziționeze și o aplicație de pregătire și evaluare a experților în securitate cibernetică din instituție. Soluția informatică pentru evaluarea și pregătirea cunoștințelor de securitate cibernetică ar fi costat SPP sub o jumătate de milion de lei. Însă licitația a fost anulată.

Tot la capitolul proiecte suspendate se numără și o bibliotecă virtuală cu trasee rutiere prin care să se simuleze o rețea stradală de 200 km. Afacerea, care nu a fost parafată până la urmă, ar fi scos din buzunarele SPP alte 3 milioane de lei.

Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând
Recomandări
Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând

Achizițiile sunt parte a Programului Operațional Capacitatea Administrativă (POCA) finanțat prin fonduri europene. Proiectul se numește POLISE – Implementarea de politici și instrumente moderne pentru selecția și evaluarea resurselor umane în Serviciul de Protectie și Pază.

Sursa foto: Pexels


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonati-va la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informatii
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.