Procesiunea a început în jurul orei 06.00, unde în Catedrala Mitropolitană a fost citit Acatistul Sfintei Parascheva, iar ulterior racla a fost scoasă de un sobor de 32 preoţi, conduşi de PS Nichifor Botoşăneanu.
Racla a fost purtată pe rând de câte opt preoţi, care au făcut patru opriri, câte una în dreptul fiecărui colţ al catedralei.
Pe străzile din centrul orașului s-a format în cursul dimineții o coadă cu mii de credincioși care aşteaptă pentru a se închina la sfintele moaşte. Cei mai mulţi pelerini sunt din Voluntari – circa 8.000 – ei fiind aduşi la Iaşi cu 150 de autocare de primăria lui Florentin Pandele.
Racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva va rămâne depusă în Curtea Mitropolitană din Iaşi până duminică, 15 octombrie.
Autorităţile estimează că aproximativ 350.000 de persoane vor participa la pelerinajul religios de la Iaşi.
Pelerinii care vor merge să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să cinstească şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul, care vor fi aduse miercuri seară, 11 octombrie, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta).
Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română şi este considerată ocrotitoarea Moldovei, dar şi a celor năpăstuiţi.
Foto: Ziarul de Iași
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
durban22 • 08.10.2023, 07:22
O traditie romaneasca ,care se respecta an de an{cu exceptia anului de pandemie} !.
Tran • 07.10.2023, 17:36
In Ardeal nu exista asa ceva, nici macar nu se sarbatoresc Paraschiva, Dimitrie. Sa pui copilului aceste nume e dovada de prost gust.