Ati avut un accident, v-ati imbolnavit si nu va mai considerati in stare sa munciti? Va puteti foarte usor pensiona pe caz de boala, insa trebuie sa stiti ca pensia variaza in functie de varsta, de gradul de invaliditate si de stagiul de cotizare pe care il aveti.
La pensia de invaliditate au dreptul asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca (din cauza accidentelor de munca sau care nu au legatura cu munca, a bolilor profesionale si tuberculozei, a bolilor obisnuite), militarii, elevii, ucenicii si studentii, bolnavi sau accidentati in timpul sau din cauza practicii profesionale, precum si cei grav ranati in Revolutia din decembrie 1989. Cei care si-au pierdut capacitate de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca primesc pensia de invaliditate numai daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar, in raport cu virsta, dupa cum urmeaza:
4 sub 25 de ani – 5 ani stagiu de cotizare;
4 25-31 de ani – 8 ani stagiu de cotizare;
4 31-37 de ani – 11 ani stagiu de cotizare;
4 37-43 de ani – 14 ani stagiu de cotizare;
4 43-49 de ani – 18 ani stagiu de cotizare;
4 49-55 de ani – 22 ani stagiu de cotizare;
4 Peste 55 de ani – 25 ani stagiu de cotizare.
La batranete, pensionarul poate alege tipul de pensie
”In cazul in care omul a ramas invalid in urma unui accident de munca, a unei boli profesionale, a tuberculozei, sau in urma indeplinirii obligatiilor militare, acesta poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare. Persoanele care au implinit varsta standard de pensionare nu mai pot solicita inscrierea la pensia de invaliditate”, spune Elena Marin, reprezentant al Casei de Pensii Bucuresti. La implinirea varstei standard de pensionare, accidentatul sau bolnavul care are deja pensie de invaliditate poate opta pentru cea mai avantajoasa dintre pensii – pentru limita de virsta sau sa ramana cu cea de invaliditate.
”Sunt mai multe aspecte care se iau in calcul, asa ca nu se poate spune care tip de pensie e mai mare. Depinde de la caz la caz. Cei care s-au accidentat in pragul varstei standard de pensionare nu mai pot alege, ei intra direct la aceasta categorie de pensie”, mai explica Elena Marin. (Raluca Damian)
Cand se cumuleaza pensia cu salariul
Pensionarii cu gradul III de invaliditate pot cumula pensia cu salariul de la serviciu. Exista trei grade de invaliditate, in a caror incadrare se face numai prin decizia medicului expert al asigurarilor sociale.
Gradul I – este caracterizat prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire sau de orientare spatiala, invalidul necesitand permanenta ingrijire sau supraveghere din partea altei persoane
Gradul II – pierderea totala a capacitatii de munca, dar invalidul se poate descurca singur
Gradul III – pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze, in paralel, o activitate profesionala. ”In acest caz, pensionarii pot cumula pensia de invaliditate cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective”, spun functionarii de la Casa de Pensii Bucuresti.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!