Mergi direct la conținut »
Pensii mai mari pentru peste 100.000 de români, de la 1 octombrie. Anunțul făcut de ministrul Muncii
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Pensii mai mari pentru peste 100.000 de români, de la 1 octombrie. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Pensii mai mari pentru peste 100.000 de români, de la 1 octombrie. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Aproximativ 100.000 de pensionari care au lucrat în grupele I și II de muncă și care au ieșit la pensie în perioada 1990 – 1 ianuarie 2011 vor beneficia, la nivel național, de recalcularea din oficiu a pensiilor și de o majorare a veniturilor în urma acestui proces.

Procesul de recalculare a pensiilor pentru acești beneficiari va începe la 1 octombrie 2018, principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foști angajați din minerit, siderurgie, construcții, căi ferate și alte domenii care s-au încadrat în grupele I și II de muncă.

”În iulie a apărut legea 221 pe 2018, care presupune recalcularea pensiilor, pentru cei care au lucrat în grupele de muncă, asta însemnând că vor fi creşteri. Se aplică la beneficiarii legii 192, la o parte dintre ei creşterile au fost nesemnificative, la alta nu au fost deloc. După acea lege 221 și recalcularea care va intra în vigoare de la 1 octombrie, practic vorbim despre o creştere cu o treime, în medie, la pensie

Vă dau un exemplu la mineri: până acum se împărțea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum la 20, ceea ce duce la o creştere a pensiei cu o treime. Și alți beneficiari ai legii 221 sunt cei care au ieșit la pensie pe legea 163, ulterior datei de 1 ianuarie 2011, care au lucrat în condiții speciale: furnaliștii, siderurgiștii, cei de la Metrorex. Se împarte la fel, la 25, în loc de 35. Asta înseamnă o majorare de pensie la stabilirea dreptului. Creșterea va fi tot cu o treime.”, a spus Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, potrivit Digi24.

Ministrul a mai spus că peste 100 de mii de persoane sunt vizate de această modificare la legea pensiilor. Impactul e calculat la 1,3 miliarde de lei.


CITEȘTE ȘI: IMAGINI ȘOCANTE! Cum arată tăieturile unuia dintre baschetbaliștii înjunghiați la Brăila de interlopul ”Dasaev”


 

Close
Închide
  Close