Mergi direct la conținut »
Ce fac pensionarii greci, pentru un trai mai bun. Care este legătura cu România
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Ce fac pensionarii greci, pentru un trai mai bun. Care este legătura cu România

Ce fac pensionarii greci, pentru un trai mai bun. Care este legătura cu România

Așa cum șoferii românii au ales să își înmatriculeze mașinile în Bulgaria, pentru că acolo taxele sunt mai scăzute, iată că acum pensionarii greci aleg să se mute în această țară, pentru un trai mai bun, chiar dacă este cea mai săracă din Uniunea Europeană (UE). Decizia vine după ce această categorie socială a suferit o scădere importantă a pensiilor, potrivit Bloomberg.com.

Așadar, în timp ce alţi pensionari europeni aleg să se retragă în țara elenă, proprii cetăţeni ai Greciei aleg să îşi trăiască ultimii ani din viaţă în ţara vecină, care este mai ieftină, după ce pensiile lor au fost tăiate de cel puţin 20 de ori, în timpul crizei datoriilor.

Pensia lui Nikos, un pensionar grec în vârstă de 71 de ani, a fost tăiată cu 45% în timpul crizei, până la 1.100 de euro, şi ar putea fi redusă încă odată dacă creditorii din zona euro ai Greciei obligă Guvernul Tsipras să adopte noi reduceri de pensii.

George, un alt pensionar – în vârstă de 75 de ani – a rămas văduv în urmă cu cinci ani, moment în care și-a închiriat apartamentul din Salonic şi s-a mutat la Sofia, capitala Bulgariei, unde pensia sa lunară de 800 de euro îi permite să „trăiască ca un rege”.

„Desigur există unele dificultăţi cu procesul de adaptare şi să îţi faci prieteni. Dar cu banii pe care îi am pot să revin frecvent în Grecia şi de asemenea am oportunitatea de a călători. În general, viaţa este cu 30% mai ieftină decât în Grecia şi asta dacă alegi să te muţi în Sofia, Burgas sau Plovdiv. În oraşele mai mici sau în sate, viaţa este chiar mai ieftină”, spune George, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele întreg, de teama de a nu fi urmărit de autorităţile fiscale din Grecia.

2007 a fost ultimul an în care economia Greciei a crescut, după care a urmat o criză a datoriilor care şters un sfert din PIB-ul Greciei, a dus şomajul la peste 20% şi a lăsat ţara în pragul haosului.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

Cu toate acestea, recent, peste 40.000 de oameni au aplicat pentru un job de vis în Grecia. Află cine a obținut locul de muncă mult dorit!

Costul vieţii în Grecia este aproape dublu comparativ cu cel din Bulgaria, unde costul vieţii este cel mai mic din UE, conform datelor Eurostat din 2017.

Bulgaria versus Grecia – prețuri comparative

În Bulgaria, pâinea costă 60 de euro cenţi, o masă la restaurant rareori depăşeşte 10 euro, iar chiria unui apartament de două camere este de 200 de euro pe lună.

În Sofia un litru de benzină costă 1,15 euro comparativ cu 1,60 euro la Atena, o cafea Espresso costă 2,30 euro la Sofia şi 4,70 euro la Atena, iar un bilet de metrou costă 80 de eurocenţi faţă de 1,40 euro.

Deocamdată, nu există date precise care să arate cât de răspândit este fenomenul migrației pensionarilor greci către Bulgaria, dar preţurile din cele două țări sugerează faptul că se va extinde.

 

  • FOTO – Hepta

Citește și… Sfinții Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți astăzi. Tradiții și superstiții


 

Close
Închide
  Close