Durerile musculare si de articulatii pot fi cauzate de un sindrom destul de controversat in literatura de specialitate, fibromialgia.
Ca sindrom, fibromialgia poate fi cauzata de mai multi factori. Dupa unele cercetari, ea se leaga de o anumita parte a somnului, in timpul caruia nu visam, ca si de niveluri joase ale serotoninei, o substanta care se gaseste in creier si regleaza somnul si perceptia durerii. Conform altor studii, ar putea fi vorba de niveluri anormale ale altor substante cu rol in refacerea muschilor sau cu rol de asemenea in aparitia senzatiilor dureroase. Se mai citeaza traumele, anomaliile de irigare sanguina a masei musculare, infectii virale sau de alt tip.
Controversele merg pana la afirmatia ca nu e vorba de o boala efectiva, ci de reflexul starii psihice proaste, a stresului sau somatizarii (aparitiei simptomelor fizice ca urmare a solicitarii psihice). Diagnosticul se pune mai adesea la persoanele de sex feminin si se asociaza, de multe ori, cu probleme psihice ca depresia, anxietatea sau tulburarile legate de alimentatie (bulimie, anorexie). Simptomele includ durerile musculare si articulare, impreuna cu senzatia de „intepenire”. Pot aparea in orice parte a corpului, dar se manifesta mai ales in zona spatelui, intre omoplati, ca si la baza gatului. Uneori, ele sunt mai severe dimineata, la trezire. De regula, pacientii se plang de o stare de oboseala anormala, inclusiv sau mai ales chiar la trezirea din somn, desi nu sufera de insomnii. Medicul va constata existenta unor asa-numite puncte dureroase, zone specifice pe care bolnavul le va resimti ca atare la atingere.
Diagnosticul se pune pornind de la simptomatologia descrisa, care trebuie sa se fi manifestat pe o perioada mai lunga de trei luni si in mai multe din punctele dureroase mentionate. Durata bolii poate fi insa mai indelungata si, desi nu se simte bine, suferindul va reusi sa-si desfasoare activitatile curente.
In functie de rezultatele diferitelor metode de tratament, simptomele dispar sau se amelioreaza intr-o buna parte din cazuri. In alte situatii, durerile pot persista insa si ani de zile.
Prevenire si tratament: Exercitiile fizice si somnul sunt hotaratoare
Pentru ca nu i se cunosc cauzele, fibromialgia nu poate fi prevenita. Tratamentul include medicatie antiinflamatorie fara steroizi (tylenol, aspirina, ibuprofen), relaxanti musculari si antidepresive. Exercitiile fizice moderate, dar dese, sunt considerate esentiale. Masurile luate pentru ameliorarea somnului (renuntarea la cafea etc.) pot avea si ele urmari foarte bune.
In situatia in care metodele de mai sus nu dau rezultate, medicul specialist va putea sugera alte tipuri de terapie, ca acupunctura, masajul, biofeedback-ul.