Mergi direct la conținut »
Pericolul din spatele aplicațiilor de dating

Foarte populare în întreaga lume, aplicațiile de dating, cum ar fi Tinder sau Badoo, pot fi o momeală folosită de infractorii cibernetici. Potrivit Kaspersky, aceștia pot răspândi malware pe dispozitive mobile sau pot prelua date personale pentru a trimite, ulterior, anunțuri nedorite utilizatorilor sau de a le cheltui banii pe diferite abonamente.

De Simona David,

Pentru prevenirea riscurilor, Kaspersky recomandă să se verifice întotdeauna permisiunile acordate, pentru a vedea ce au voie aplicațiile instalate să facă și să se instaleze aplicații doar din surse de încredere. Totodată, este bine să se afle mai multe detalii despre aplicația sau site-ul de dating, despre reputația acestora pe internet, precum și despre feedback-ul altor utilizatori ai aplicațiilor sau site-urile respective.

Aceste verificări pot preveni multe riscuri, dacă luăm în calcul numărul mare al atacatorilor cibernetici specializați în phishing și care nu pierd ocazia de a profita de cei aflați în căutarea iubirii. Copii false ale aplicațiilor și site-urilor de întâlnire populare, cum ar fi match.com și Tinder, inundă Internetul. Utilizatorilor li se solicită să lase datele personale sau să se conecteze la aplicații prin intermediul contului lor de socializare. Rezultatul nu este surprinzător: datele vor fi ulterior utilizate sau vândute de atacatorii cibernetici, în timp ce utilizatorul va rămâne fără nimic.

Aplicații Tinder și Badoo, false

Analiza malware-ului care folosea numele a peste 20 de aplicații de matrimoniale populare și a cuvântului cheie „dating”, a arătat că, în 2019, au fost răspândite 1963 de fișiere unice, sub pretextul aplicațiilor legitime. Două treimi dintre ele au fost mascate sub numele de Tinder (1232 fișiere) și o altă șesime a fost legată de Badoo (263 de fișiere), ambele aplicații recunoscute la nivel mondial.

Duminică neliniștită la două mari spitale bucureștene: Militar și CC Iliescu. Câți oameni din personalul medical sunt infectați cu COVID-19?
Recomandări

Duminică neliniștită la două mari spitale bucureștene: Militar și CC Iliescu. Câți oameni din personalul medical sunt infectați cu COVID-19?

 

Pericolul pe care aceste fișiere dăunătoare îl aduc variază de la fișier la fișier – de la troieni care pot descărca alte programe malware, la cele care pot trimite SMS-uri scumpe și adware, ceea ce face posibil ca fiecare ping pe care îl primește un utilizator să fie un fel de notificare publicitară enervantă, mai degrabă, decât un mesaj de la un partener potențial.

De exemplu, una dintre aplicațiile care arată la prima vedere ca Tinder, este, de fapt, un troian bancar care solicită în mod constant drepturi la servicii de accesibilitate, iar la obținerea acestora, primește, în realitate, tot ce are nevoie pentru a fura bani de la utilizator. O alta apare sub denumirea „Setări” – imediat după instalare, afișează un fals mesaj de „eroare” și mai târziu dispare, cu o probabilitate ridicată să revină cu anunțuri nedorite câteva zile mai târziu.

Vine Scenariul 4 al COVID-19 și avem doar 1.300 de paturi cu ventilatoare. Cum a comandat România un singur ventilator în Germania și acesta refuzat?
Recomandări

Vine Scenariul 4 al COVID-19 și avem doar 1.300 de paturi cu ventilatoare. Cum a comandat România un singur ventilator în Germania și acesta refuzat?

 

Top 10 detecții, după numărul de utilizatori Kaspersky atacați

 Numele detecției
1HEUR:Trojan.AndroidOS.Hiddapp.ch
2HEUR:Trojan.AndroidOS.Boogr.gsh
3UDS:DangerousObject.Multi.Generic
4not-a-virus:HEUR:AdWare.AndroidOS.MobiDash.z
5not-a-virus:HEUR:AdWare.AndroidOS.Mobidash.ai
6not-a-virus:HEUR:RiskTool.AndroidOS.Frime.a
7HEUR:Trojan-SMS.AndroidOS.Opfake.a
8not-a-virus:HEUR:RiskTool.AndroidOS.Dnotua.ixj
9not-a-virus:HEUR:AdWare.AndroidOS.Mobidash.ag
10UDS:DangerousObject.AndroidOS.GenericML

Close
Închide
  Close