De Alina Serea,

Traian Neamțu, directorul primului laborator de sănătate mintală din Cluj, povestește că pe timpul comunismului homosexualii și lesbienele erau considerați bolnavi și erau pedepsiți prin lege.
„La tulburările de personalitate erau incluse și perversiunile sexuale: homosexualitatea, pedofilia și altele. Erau codificate ca boli și condamnate”, a declarat el.
„Homosexualii au existat și în perioada comunistă și stiu câteva cazuri, dar era ceva rarisim. Aveau grijă să nu fie prinși. Cunosc cazuri și de pedofili care erau o personalitate: ingineri, medici. Bineînțeles, ei erau bisexuali, dar aveau și această tendință homosexuală sau pedofilă. Erau căsătoriți ca să aibă un paravan, dar în același timp aveau și aceste preocupări. Cel mai des printre femei era întâlnit lesbianismul, însă cazurile erau foarte rare. Lucrurile astea se mascau”, a declarat Traian Neamțu pentru monitoruldecluj.ro.
Pentru că în spitalele de România se făceau abuzuri, Organizația Mondială a Sănătății a cerut ca acestea să fie monitorizate.
„În situația asta din regimul comunist, foarte ușor s-a vehiculat în occident că în România se fac abuzuri în psihiatrie și se folosește în scopuri politice. Și atunci a intervenit Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care a trebuit să ne monitorizeze. În acest fel s-au înființat centre în țară de psihiatie care au fost monitorizate” -a mai spus Traian Neamțu.