MENIU CAUTĂ
24 Aug. 2018 14:00

Pestă porcină confirmată la crescătoria Romsoci, astăzi începe omorârea a 47.000 de porci! Combinatul Marex de 140.000 de porci, din apropiere, stă ca pe ghimpi!

Distribuie

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Crescătoria Romsoci, deținută de familia omului de afaceri Gheorghe Caruz la Tichilești, are cazuri confirmate de pestă porcină, susțin atât surse din ANSVSA, cât și medici veterinari din Brăila.

„După Carniprod, din Tulcea, Romsoci, din județul Brăila, e a doua mare crescătorie unde efectivul de porci va fi omorât integral”, explică specialiștii din ANSVSA, pentru Libertatea.

Astăzi, la Romsoci începe omorârea celor 47.000 de suine!

La Carniprod s-au omorât 48.030 de porci acum o lună, iar banii de despăgubiri nu au fost primiți nici acum, conform patronului Nicolae Ciuleac.

În cazul Romsoci, unde ferma nu are decât crescătorie, nu și procesare, situația e mai gravă, pentru că angajații vor rămâne pe drumuri.

Cu toate insistențele ziarului, nici Direcția Sanitară Brăila, „purtătorul de cuvânt este în focar”, și nici proprietarul Romsoci nu au putut fi contactați.

Specialiștii avertizează că este doar începutul și că există riscul ca marile crescătorii să cadă ca piesele de domino sub frontul pestei porcine.

„Tot în Brăila, în apropierea Romsoci este Marex, crescătorie cu 140.000 de capete”, explică ei.

Marex se află la 8 kilometri de Romsoci, în interiorul cercului de 10 kilometri considerat critic față de un focar, unde riscul de contaminare este major și unde se interzice deplasarea și comercializare suinelor.

Conform precizărilor ANSVSA, numai în cazul în care analizele arată că animalele din raza de 10 kilometri nu sunt infectate se pot oferi derogări pentru tăierea sau comercializarea acestor porci.


Citește și:

EXCLUSIV/ Pesta porcină a fost confirmată și în orașul Voluntari. A treia localitate din Ilfov unde a fost depistat virusul

Citește mai multe despre Brăila, carniprod, pestă porcină africană, porci și suine pe Libertatea.

Comentarii