In plus, inscrierile dureaza pana se ocupa locurile, iar daca sunt mai multi solicitanti, se mai infiinteaza clase. Grupurile Scolare de Arte si Meserii „Spiru Haret” din Bucuresti si din tara au „tarife” din cele mai mici: 350.000 lei sau 50 euro inscrierea si 285-350 euro pentru primul an de studiu. Tot „ieftin” este si la Grupul Scolar „Virgil Madgearu” din Cluj-Napoca, unde inscrierea este doar 150.000 lei, iar anul de studiu intre 220 si 240 dolari, in trei rate. Liceul Economic si de Informatica Bucuresti „cere” 350.000 lei pentru inscriere si 45 dolari lunar. Liceul Teoretic Hyperion Bucuresti inscrie pentru 300.000 lei si scolarizeaza pentru 450 de dolari, cu plata in patru rate, iar Colegiul Preuniversitar „Dr. I.C. Cantacuzino” Bucuresti „salta” taxa de scolarizare la 600 de dolari pentru anul de studiu.
De departe, cel mai „selectiv” este Liceul International de Informatica din Bucuresti, care organizeaza o testare pentru candidati, la Limba engleza, Matematica si Informatica, iar un an de studiu costa 1.700 dolari, adica peste 56 milioane lei.
Parintii ar trebui sa stie ca o multime de fundatii anunta locuri disponibile in licee particulare, dar o mica parte din acestea au autorizarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, iar unele sunt inca in faza de evaluare pentru a primi autorizarea provizorie. Liceele particulare „legale” sunt cele care au afisata, la loc vizibil, autorizarea de functionare emisa de Ministerul Educatiei si Cercetarii.