Fara adapost, fara rude, fara bani. Traiesc de azi pe maine, prin subsoluri de blocuri sau canale. In ultimii trei ani, au murit pe strazi, din cauza frigului, 1.241 persoane.
Asociatia „Medici fara frontiere” are inregistrati 2.000 de saraci, carora le asigura asistenta medicala si sociala. Tinerii doctori si asistenti sociali de aici spun ca lunar inregistreaza 25 de cazuri noi. Asociatia a intocmit un studiu privind oamenii pe care ii ajuta. Mai mult de jumatate dintre ei sunt barbati care au ajuns in strada din cauza divorturilor sau a altor conflicte familiale. In ultimii trei ani, au murit pe strazi, din cauza frigului 1.241 persoane. Din numarul total de decese, 72% au fost in randul barbatilor. Majoritatea sufera de tuberculoza si de boli ale pielii.
Victor Badea, psiholog, ne spune ca cei mai multi dintre asistati sunt din Bucuresti si au varste cuprinse intre 40 si 49 ani. „Impreuna cu autoritatile locale incercam acum sa infiintam un adapost de noapte. Conform datelor noastre, la ora actuala, in Bucuresti, sunt mai mult de 5.000 de adulti care traiesc in strada”, ne-a spus Victor Badea.
Desi oamenii strazii sunt primii beneficiari ai legii venitului minim garantat, ei sunt prea saraci sa-si faca actele pe care le cere primaria. Cornel P. (45 ani) este de opt ani „omul strazii”. In vremurile bune, avea serviciu, casa si o familie care il iubea. Adica era, cum se spune, un om „asezat”. Linistea unei vieti normale s-a stins o data ce nevasta lui s-a hotarat sa-l lase. Da, a fost vinovat, recunoaste, dar parca nu merita totusi sa fie aruncat pe drumuri. Dorinta de a redeveni omul de altadata a fost inlocuita cu cea de a supravietui. „Viata pe strazi m-a abrutizat – ne povesteste, cu sinceritate. Va dati seama ca traiesc laolalta cu drogatii, hotii, betivii si n-am cum sa ma feresc de metehnele lor. Acum cativa ani, din cauza frigului, mi-au degerat doua degete de la picioare si mi-au fost amputate. Acum nu pot sa fac nici o munca foarte grea, ca mi se umfla piciorul imediat. Cel mai greu imi este noaptea, cand trebuie sa ma odihnesc. Din Mihai Bravu pana in Grozavesti sunt o multime de canale ocupate de aurolaci si hoti. Noroc ca mai sunt blocuri fara interfon in care pot sa dorm. Mai castig un ban vanzand paine uscata din gunoaie, iau pe un sac de 10 kilograme 10.000 lei, mai vand sticle goale sau ajut la descarcarea marfii in Obor. Patronii de aici se poarta foarte urat cu noi, mai ales cu copiii, dupa o zi de munca le dau bani sa-si cumpere o punga cu aurolac, iar noua ne dau o sticla de tarie. Ne spun: Ce va trebuie altceva?!”, se plange Cornel.
Cu familia nu vrea sa se mai intersecteze. Sotia s-a recasatorit, fata s-a maritat cu un om bogat, asa a auzit, si e multumit ca traieste bine, dar vrea sa stea departe de ea. „Daca tot nu pot s-o ajut, macar sa o las in pace, sa nu ma vada cum am ajuns”, spune, resemnat, Cornel. Acum, supararea lui cea mare e ca nu strange niciodata suficienti bani ca sa-si faca actele pentru a primi venitul minim garantat. „Trebuie sa ma duc la notariat sa dau declaratie ca nu am venituri, acolo ma costa 80.000 lei, dupa aia la circa financiara ca nu am datorii, trebuie sa-mi fac actele de identitate inainte de toate, poze, timbre, copii, toate astea costa, iar eu abia strang de o masa pe zi. Si dosarul pentru ca sa mananc la cantina sociala costa, acolo am dreptul la hrana trei luni pe an. In aceasi situatie sunt toti prietenii mei. Singurul sprijin sunt medicii de la asociatie. Uitati, acum mi-au dat pansamente si medicamente”, ne spune Cornel.
„Cei fara adapost pot cere ajutor la Directiile de Asistenta Sociala”.
„Persoanele aflate in situatii extrem de dificile trebuie sa se adreseze Directiei de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti din cadrul Primariei Capitalei, in cazul in care domiciliul lor a fost in Bucuresti. Daca este din alta localitate, dar traieste in Bucuresti, solicitantul venitului minim va trebui sa se duca in orasul unde a locuit ultima data. Directiile ii vor ajuta sa-si rezolve problemele legate de intocmirea dosarului”, ne-a declarat Florin Pasa, sef serviciu Asistenta Sociala din MMSS.