De Andreea Radu,

Peter Handke, 76 de ani, a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2019, „pentru influenta creaţie, care, cu ingenuitate artistică a explorat periferia şi specificitatea experienţei umane”.

Peter Handke (foto Facebook)

Dramaturgul și autorul austriac este o decizie mai controversată decât cea a autoarei poloneze Tokarczuk, notează The Guardian.

Selecția lui Peter Handke vine după ce Academia Suedeză a punctat că
a avut o perspectivă mai „eurocentrică”, orientată mai degrabă către bărbaţi. Alegerea austriacului nu schimbă niciuna din acele direcții.

Handke, care are origini slovene din partea maternă, a ținut, în 2016, un discurs la înmormântarea criminalului de război Slobodan Milošević, decizie care a fost criticată la nivel mondial.

Bibliografia lui Handke conține romane, eseuri, caiete, lucrări dramatice și scenarii. El locuiește la Paris încă din anii 90.

Olga Tokarczuk, 57 de ani, a primit premiul Nobel pentru literatură pentru 2018, „pentru imaginaţia narativă, care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă încrucişarea unor limite ca formă de viaţă”.

Olga Tokarczuk (foto EPA)

Torkarczuk este o surpriză la Premiul Nobel, dar o alegere excelentă. În afara romanelor ei care sunt lucrări ample și strălucite, ea are și o viziune politică. Ca intelectual public, vegetariană și feministă, ea a atras adesea resentimente din marginile conservatoare ale Poloniei, scrie The Guardian.

Cum arată Guvernul Orban, după ultimele negocieri din Parlament. Lista cu miniștri
Recomandări

Cum arată Guvernul Orban, după ultimele negocieri din Parlament. Lista cu miniștri

Olga a absolvit psihologia la Universitatea din Varșovia. În timpul studiilor a avut grijă ca voluntar de persoanele bolnave psihic. După studii a lucrat ca psihoterapeut în centrul de sănătate mintală din Wałbrzych.

După ce primele opere literare și-au câștigat popularitatea, a renunțat să mai lucreze și după ce s-a mutat în Nowa Ruda și-a consacrat scrierile. În prezent locuiește în Krajanów din jurul orașului Nowa Ruda în Sudet; peisajul și cultura acestor împrejurări apar in câteva dintre operele sale. Predă versuri în proză pentru Studiul Literar- Artistic la Universitatea Jagiellonă din Cracovia, potrivit wikipedia.org.

Cele mai cunoscute opere literare scrise de Olga Torkarczuk sunt: The Books of Jacob, Primeval and Other Times, House of Day, House of Night,
The Doll and the Pearl, The Last Stories și Drive Your Plow Over the Bones of the Dead.

Polițistul care a anunțat primul că „fetele dispărute din Caracal au fost găsite arse” este același care a vorbit ultimul cu Alexandra de pe un număr privat!
Recomandări

Polițistul care a anunțat primul că „fetele dispărute din Caracal au fost găsite arse” este același care a vorbit ultimul cu Alexandra de pe un număr privat!

Academia Suedeză a anunțat doi laureați pentru Literatură, după ce anul trecut premiul Nobel pentru literatură nu a mai fost acordat în urma scandalului provocat de francezul Jean-Claude Arnault.

Fotograful de 72 de ani este căsătorit cu o fostă membră a secției de literatură a Academiei Suedeze, Katarina Frostenson. El a fost pus sub acuzare pentru violarea unei femei, în două rânduri, la Stockholm, în 2011, și a fost condamnat la doi ani de închisoare, scrie BBC.

Fosta membră a secției de literatură a Academiei Suedeze, Katarina Frostenson, și soțul ei,
Jean-Claude Arnault (EPA)

După cele întâmplate, Katarina Frostenson a renunțat la funcție, iar Academia a trecut printr-o perioadă de criză, fiind acuzată de conflict de interese și chiar de scurgerea numelor câștigătorilor Nobel.

Înregistrări și reportaj de la slujba de exorcizare a „părintelui” Pomohaci, unde vin în continuare sute de oameni
Recomandări

Înregistrări și reportaj de la slujba de exorcizare a „părintelui” Pomohaci, unde vin în continuare sute de oameni

„Reputația noastră este totul”, a spus Lars Heikensten, directorul executiv al Fundației Nobel. „Evident, ce s-a întâmplat nu trebuie să se repete”, a adăugat el.

Începând de anul trecut, Academia a modificat comitetul, aducând mai mulți membri. Organizația dorește să permită schimbarea membrilor săi pe parcurs și și-a propus să nu mai tolereze membrii care au fost supuși unui conflict de interese sau care au fost investigați penali.

Academia Suedeză încearcă să evite perspectiva „eurocentrică” şi „orientată către bărbați” din anii anteriori

Anders Olsson, șeful Comitetului Nobel din cadrul Academiei Suedeze, a declarat că pentru desemnare câștigătorilor de la categoria Literatură s-au schimbat criteriile și perspectiva.

„Am avut o perspectivă mai eurocentrică asupra literaturii, iar acum ne uităm în toată lumea. Înainte, ne orientam mai degrabă către bărbaţi. Acum avem atât de multe scriitoare care sunt minunate, aşa că sperăm că premiul şi întreg procesul de acordare a premiului au fost intensficitate şi sunt mult mai largi în domeniul lor de aplicare”, a explicat Olsson, potrivit The Guardian.

Favoriții la Premiul Nobel pentru Literatură 2019

În aceste condiții, scriitoarea rusă Liudmila Ulitskaia, romanciera Maryse Condé din Guadalupe și autoarea romanului The Handmaids Tale (Povestea cameristei), Margaret Atwood, sunt considerate printre favoritele la câștigarea premiului anul acesta, mai scrie The Guardian.

De altfel, problema egalității de gen se ridică tot mai des când vine vorba de Nobel. Până acum, dintre cei peste 900 de laureați la toate categoriile, doar 52 au fost femei.

Alte nume considerate concurenți serioși pentru câștigătoare îl includ pe romancierul maghiar László Krasznahorkai și scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk, precum și Haruki Murakami sau Ngugi wa Thiongo.

La casele de pariuri, scriitorul român Mircea Cărtărescu este al 13-lea pe lista favoriților, fiind cotat cu șanse de 14/1 să câștige.

„Pentru că vor exista doi laureați, unul trebuie să fie femeie”, a declarat Fiammetta Rocco, corespondent de cultură la The Economist citată de The Guardian.

Câștigătorii din anii precedenți ai premiului Nobel pentru Literatură includ nume ca Bob Dylan (2016), Alice Munro (2013), Orhan Pamuk (2006), Toni Morrison (2003) și Gabriel García Márquez (1982).

Scriitorul câștigător primește nouă milioane de coroane suedeze (740.000 de lire sterline), precum și o medalie.

Ani fără premii Nobel

De la început, în 1901, și până în prezent au fost câțiva ani în care Premiile Nobel nu au fost acordate.

Majoritatea cazurilor au fost în timpul războaielor mondiale, dar și din cauza unor scandaluri, cum a fost cel de anul trecut.

  • Fizică: 1916, 1931, 1934, 1940, 1941, 1942
  • Chimie: 1916, 1917, 1919, 1924, 1933, 1940, 1941, 1942 Medicină: 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941, 1942
  • Literatură: 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942, 1943, 2018 Pace: 1914, 1915, 1916, 1918, 1923, 1924, 1928, 1932, 1939, 1940, 1941, 1942, 1943, 1948, 1955, 1956, 1966, 1967, 1972

În perioada 7-14 octombrie 2019, Academia Suedeză anunță laureații celor șase premii pentru științe, literatură, pace și economie. Conforma viziunii lui Alfred Nobel, aceștia sunt persoane sau instituții care au conferit omenirii cel mai mare beneficiu în anul care a trecut.

Premiile Nobel 2019:

  • Luni 7 octombrie, ora 12.30 (ora României) – Premiul Nobel pentru Medicină
  • Marți 8 octombrie, ora 12:45 – Premiul Nobel pentru Fizică;
  • Miercuri, 9 octombrie, ora 12:45 (12.45 ora României) – Premiul Nobel pentru Chimie
  • Joi, 10 octombrie, ora 14:00 – Premiul Nobel pentru Literatură
  • Vineri, 11 octombrie, ora 12:00 – Premiul Nobel pentru Pace
  • Luni 14 octombrie, ora 12:45 – Premiul Sveriges Riksbank în Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel.

Citeşte şi:

Cât de mult se trăiește la tine în județ? Diferența speranței de viață dintre Vâlcea și Satu Mare este de șapte ani, în extrema României se trăiește cât în Bangladesh!

NOI EMAIL-URI ILEGALE! Cum sunt ținuți românii pe salarii mici de multinaționale. Le-au refuzat angajarea la Renault pentru că lucrau la subcontractor!

Misterioasa dispariție a Biancăi Bobu, portar al Naționalei de hochei. Antrenor: ”M-a sunat cu număr ascuns și părea că îi spune cineva ce să zică”

Diana Belbiță s-a supărat pe români și va reprezenta Canada: "În România voi veni doar în vizită"
GSP.RO

Diana Belbiță s-a supărat pe români și va reprezenta Canada: "În România voi veni doar în vizită"

Horoscop 22 octombrie 2019. Pentru Săgetători, există riscul unor conflicte cu prietenii
HOROSCOP

Horoscop 22 octombrie 2019. Pentru Săgetători, există riscul unor conflicte cu prietenii