Mergi direct la conținut »
Piperea: ”Vom depune cerere de suspendare a efectelor falimentului RADET. Ministerul Energiei este de vină pentru situație”
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Piperea: ”Vom depune cerere de suspendare a efectelor falimentului RADET. Ministerul Energiei este de vină pentru situație”

Piperea: ”Vom depune cerere de suspendare a efectelor falimentului RADET. Ministerul Energiei este de vină pentru situație”

Administratorul judiciar al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) va depune joi cerere pentru suspendarea efectelor falimentului acesteia, a declarat, pentru Libertatea, avocatul Gheorghe Piperea.

De Daniel Ionașcu,

Acesta deține firma Romsinsolv SRL, care este administratorul judiciar al RADET.

Reamintim, instanța a declarat miercuri falimentul RADET.

Potrivit lui Piperea, Tribunalul a cerut ca RADET să oprească orice activitate economică, ceea ce ridică posibilitatea ca bucureștenii să nu mai primească apă caldă.

Întrebat despre acest aspect, Piperea a spus că în acest moment nu există acest risc.

”În momentul în care vorbim, acest lucru nu se poate întâmpla deoarece trebuie să se transfere serviciul public de la RADET la primărie.

Există posibilitatea suspendării efectelor deciziei de faliment. O să o depunem mâine la instanță”, a declarat Piperea.

Serviciile ar fi transferate în 5 luni

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN – producatorul de energie termică al Capitalei – a anunțat că RADET mai poate funcționa 90 de zile.

Piperea spune că legislația din România cere ca orice companie intrată în faliment să își înceteze activitățile, dar că termenul intră în vigoare după comunicarea deciziei.

Tot Piperea recunoaște, însă, că potrivit planurilor această trecere a serviciilor de termoficare de la RADET către Primăria Capitalei sau Termoenergetica ar dura 5 luni.

”Nu este chiar un risc zero. Din fericire, suntem în primăvară și nu este iarnă”, a spus el.

Acuzații către Ministerul Energiei

Piperea a acuzat însă Ministerul Energiei de situația actuală.

”După ce se va face această trecere va trebui să analizăm de ce s-a ajuns aici. Și s-a ajuns pentru că Ministerul Energiei a dat mandat ELCEN să ceară faliment pentru RADET. A fost un joc al promisiunilor, dar timpul trece. Și trece pe banii noștri.

Falimentul RADET înseamnă că nu se va recupera decât 1% din datoria de peste 3 miliarde de lei către ELCEN. Restul de 99% se va șterge.

Noi propusesem 5%”, a punctat el.

Datorii de 3,9 miliarde de lei

Reamintim, RADET a intrat în insolvență în anul 2016. Tot în acel an a intrat în insolvență și ELCEN, compania care produce agentul termic distribuit de RADET.

Numai că aceasta din urmă are de plătit 3,9 miliarde de lei către ELCEN.

Close
Închide
  Close