Au obligatia sa urmareasca 700 de ore de program pe zi, iar efortul este titanic. Pe legitimatia lor de serviciu scrie: consilier – Consiliul National al Audiovizualului. Noua angajati joaca rolul de politisti ai audiovizualului. Cei care nu lucreaza in domeniu ar putea spune ca meseria e „marfa”. Stai si te uiti la filme, la emisiuni de divertisment, esti la curent cu tot ce se intampla, ce mai, o placere! Ei bine, cei care sunt platiti sa se uite la televizor si sa asculte emisiunile de radio (sunt urmarite 16 posturi TV centrale si 17 posturi de radio) spun ca munca e suficient de dificila ca sa te culci cu capul tandari. Cu toate astea, le place ceea ce fac si au capatat, firesc, o deformatie profesionala: analizeaza orice emisiune cu un ochi critic, chiar si atunci cand sunt in vacanta si ar trebui sa priveasca totul detasat. Vecinii le cer parerea caci stiu ca sunt in fata unor oameni avizati, rudele ii cauta ori de cate ori le-a scapat o faza tare sau o stire bomba. „Si cand am invitati acasa, discutiile sunt cantonate tot in domeniul audiovizualului”, ne spune Anca Rusu, consilier. Cele mai grele zile sunt luni si marti, cand trebuie sa treaca peste toate emisiunile care au fost in weekend. Se lupta permanent cu timpul pentru a fi la zi cu vizionarile, iar cand ajung acasa trebuie sa stea de la ora 19 la 23 iar in fata televizorului. „Nu trebuie sa ne scape nimic. Ce nu putem urmari, inregistram si vizionam a doua zi, dar de regula tinem pasul zilnic. Ar trebui ca acasa sa avem televizoare in toate camerele”, ne spune Anca Rusu.
Rapoartele lor trebuie sa ajunga pe masa membrilor consiliului, care stabilesc daca greseala e suficient de grava ca sa fie sanctionata. In biroul unde cei noua consilieri urmaresc emisiunile radio sau TV e o liniste deplina. O multime de aparate video, televizoare si calculatoare. Fiecare angajat sta cu casca pe urechi si cu pixul in mana, gata sa consemneze o noua abatere. Pentru ca cele 700 de ore de program nu pot fi urmarite in totalitate, se aleg emisiunile predispuse la greseli. Ar mai fi nevoie de angajati, dar cerintele sunt exigente. Reclamatiile telespectatorilor tot in acest serviciu sunt rezolvate.
Dan Liciu, sef serviciu monitorizare, ne spune ca toti cei noua angajati au studii superioare si au cunostinte bune de jurnalism, drept, psihologie, filologie, sociologie, telecomunicatii. „Ma intristeaza cand se spune despre noi ca ne uitam la televizor si luam si bani pentru asta (n.r. – Desi subiectul e tabu, am aflat totusi ca salariul e in jur de 200 $ lunar). E un mod simplist de a privi lucrurile. Credeti ca oricine poate sa se uite la televizor o zi intreaga si in acelasi timp sa urmareasca cel putin cinci obiective? Oamenii nostri monitorizeaza abaterile de la demnitatea umana, protectia minorilor, publicitate, limba romana, echidistanta si pluralismul politic” ne-a spus Dan Liciu. Cele mai multe greseli consemnate sunt legate de folosirea limbii romane, iar campionii sunt moderatorii emisiunilor in direct. „Un alt obiectiv, din cele 12, e urmarirea ponderii emisiunilor europene. Pana la intrarea in UE va trebui sa avem 70% productii europene” spune seful de la monitorizare.