MENIU CAUTĂ
02 Mai. 2015 18:38

Plimbare şi relaxare de o zi spre Adamclisi

Distribuie

E bine să porneşti dis-de-dimineaţă din Bucureşti, pentru că la ora 7.00 se poate traversa Capitala imediat. Autostrada A2 e liberă, iar după circa 100 km, virezi spre Călăraşi.
După alţi 30 km, ajungi la zona de trecere cu bacul. Locul pare uşor înspăimântător, iar bacul, şubred, dar numărul mare de maşini şi oamenii care aşteaptă la coadă îţi dau curaj. Şi totul decurge bine. Dunărea cenuşie şi liniştită oferă o imagine energizantă.
La Dervent, legendele se îmbină cu credinţa adevărată
Traversezi Dunărea în câteva minute şi îţi continui drumul, prin sate pline de flori, până la celebra Mănăstire Dervent, unde curtea şi grădina sunt pline de sculpturi din piatră şi fier. Aici au poposit refugiaţi din Bulgaria, cu o icoană făcătoare de minuni.
Despre cele patru cruci de piatră se povestesc alte minuni, iar Izvorul Tămăduirii este vizitat de mii de oameni an de an, mai ales la zile de sărbătoare, cu toţii căutând vindecare sufletească sau trupească.
Clădirile mănăstirii se evidenţiază frumos pe cerul ce devine din ce în ce mai albastru, iar rugăciunile ce se aud prin ferestrele bisericii aduc linişte în suflete. De aici, pornim la drum spre un alt loc plin de semnificaţii.
Sfântul Andrei, îmblânzitorul de fiare
O veche legendă ne vorbeşte despre Sfântul Andrei, care, după ridicarea lui Hristos la ceruri, a ajuns în ţinuturile Dobrogei. Aici a descoperit o lume stăpânită de haite de lupi, o zonă sălbatică, în care satele parcă stăteau ascunse printre coline.
Şi aşa sunt şi astăzi aşezările, parcă se ascund, sunt chiar şi bordeie pe vârfuri de dealuri, dar şi coline acoperite de podgorii, livezi şi grâu ce-şi ridică firele verzi către soarele de primăvară.
Ne întoarcem la legendă şi la Sfântul care a devenit prietenul lupilor, cărora le vindeca rănile prin rugăciune, la fel ca şi oamenilor, dar fiarelor le lega şi gura'.
Sfântul Andrei a devenit astfel cunoscut pe tot pământul românesc, iar azi e ocrotitorul nostru, al tuturor românilor. Peştera Sfântului e loc de pelerinaj, iar biserica ridicată secolul trecut se înalţă mândră în apropiere.
Şi aici se află un izvor cu ape sfinte, în peşteră se roagă neîncetat călugări, iar oamenii vin şi pun în crăpăturile stâncilor acatiste şi ofrande către mănăstire.
Întâlnire cu Împăratul Traian, la Adamclisi
Drumul către Adamclisi continuă printre dealuri molcome, Dunărea apărând şi dispărând ici şi colo. Localitatea ce poartă încă denumirea străveche deţine şi un muzeu, în care se păstrează artefacte descoperite în zonă de arheologi.
Monumentul Tropaeum Traiani este impresionant, iar parcul ridicat în jurul său oferă spaţiu pentru numărul mare de turişti. Este unul din cele mai impresionante monumente antice de la noi din ţară. Se pare că ar fi fost ridicat după războiul din 101-102, pentru cinstirea împăratului Traian.
În apropiere, la 2 km, se află şi o cetate romană, ridicată pe ruinele uneia dacice, şi aceasta putând fi vizitată. Mai sunt şi alte monumente istorice, morminte, o bazilică şi locuinţe vechi de 2.000 de ani.
Înapoi spre Bucureşti, se poate merge pe la Medgidia şi Cernavodă, spre podurile celebre ale lui Anghel Saligny, dar şi pe la cramele de la Ostrov sau cele de la Murfatlar.
Fotografii: Silvia Mirea

Comentarii