Mergi direct la conținut »
PMP vrea introducerea votului prin corespondență la alegerile prezidențiale din 2019
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > PMP vrea introducerea votului prin corespondență la alegerile prezidențiale din 2019

PMP vrea introducerea votului prin corespondență la alegerile prezidențiale din 2019

Deputații Partidului Mișcarea Populară au depus miercuri, în Parlament, o inițiativă legislativă privind exercitarea prin corespondență a dreptului de vot, pentru cetăţenii români de peste hotare, în cadrul alegerilor prezidențiale care vor avea loc în 2019.

De Valentina Postelnicu,

„Au trecut mai bine de doi ani de când Liviu Dragnea promitea cu patos în plenul Parlamentului că va realiza un proiect de lege privind votul prin corespondență și în cazul alegerii Președintelui României. Evident, a minţit. Un astfel de proiect nu este nici măcar în planul social-democraţilor. De aceea, am preluat noi, Partidul Mișcarea Populară, sarcina de a facilita desfăşurarea, în condiţii optime, a procesului electoral, prin introducerea unei măsuri complementare votului tradiţional prin prezentare la urne, a declarat Eugen Tomac, liderul deputaţilor PMP.

Cei de la PMP spun că, în prezent, prin modul de organizare a alegerilor, cu un număr insuficient de secții de votare, aflate la distanțe de sute sau chiar mii de kilometri de oraşul de rezidenţă, statul român îngrădește diasporei în mod brutal și neconstituțional dreptul de vot.

”Prin urmare, propunerea legislativă amendează Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României și introduce posibilitatea, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, de a vota prin corespondenţă şi în cadrul alegerilor Preşedintelui, nu doar în cazul alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților (Legea nr. 208/2015)”, spune Tomac.

Concret, procedura de vot este următoarea:

Înscrierea în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă se realizează pe baza unei cereri care se poate depune personal sau prin poştă, inclusiv prin cea electronică, către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de reşedinţă. Printr-o singură cerere, alegătorul poate opta fie pentru votarea prin corespondență, fie pentru votarea la secția de votare din străinătate. Cererea se poate depune încă de la 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri la termen pentru Preşedintele României, inclusiv prin poşta electronică. Opțiunea exprimată prin cerere rămâne valabilă în continuare la toate alegerile la termen pentru Președintele României, până la schimbarea opțiunii sau a datelor cu caracter personal.

Răspuns incredibil al Spitalului Municipal Timișoara în cazul doctoriței care a fentat rezidențiatul
Recomandări

Răspuns incredibil al Spitalului Municipal Timișoara în cazul doctoriței care a fentat rezidențiatul

Ulterior înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, alegătorul primește o scrisoare care conține documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondenţă pentru primul și al doilea tur de scrutin:

  • un plic exterior, prevăzut cu elemente de siguranţă care asigură sigilarea acestuia, autoadresat, pe care sunt imprimate „Vot prin corespondență pentru primul tur de scrutin” (respectiv „Vot prin corespondență pentru al doilea tur de scrutin”), în care se află:
  • un plic interior, prevăzut cu elemente de siguranţă care asigură sigilarea acestuia, care cuprinde un buletin de vot prin corespondenţă prevăzut pe prima pagină cu menţiunea „Buletin de vot prin corespondenţă pentru primul tur de scrutin” (respectiv, Buletin de vot prin corespondenţă pentru al doilea tur de scrutin) și un autocolant cu menţiunea „VOTAT”;
  • un certificat de alegător pentru primul tur de scrutin (respectiv, al doilea tur de scrutin), care conține declaraţia alegătorului prin corespondență privind exercitarea în mod direct, secret și liber a dreptului de vot;
  • instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
Newsweek: Firma de pază a jurnalistului Sorin Ovidiu Bălan a păgubit statul cu peste 9 milioane de lei
Recomandări

Newsweek: Firma de pază a jurnalistului Sorin Ovidiu Bălan a păgubit statul cu peste 9 milioane de lei

Inițiativa elimină obligația de a completa declarațiile pe propria răspundere din sarcina alegătorului, atât din țară, cât și din diaspora, această obligație nemaifiind necesară prin asumarea de către stat a implementării şi gestionării Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, pe baza datelor şi informaţiilor din Registrul electoral şi Registrul secţiilor de votare.

Citește și:#salvatipipera/ Fostul arhitect-șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu: În Pipera, evoluția ar fi fost normală dacă s-ar fi respectat planificarea infrastructurii

Close
Închide
  Close