MENIU CAUTĂ
11 Mar. 2006 22:18

Pneumonia prin aspiratie

Distribuie

Este o inflamatie a pulmonului cauzata de inhalarea unor corpi straini proveniti din ingestia orala, prin aspirarea vomei sau in urma regurgitarii. Afectiunea apare in urma disfunctiei reflexului laringian sau prin suprasolicitarea laringelui. Disfunctia pulmonara rezulta in urma obstructiei cailor aeriene superioare, bronhiilor, aspirarii de acid gastric ce afecteaza epiteliul respirator sau prin infectarea cu particule alimentare regurgitate. Consecinta acestor fenomene e spasmul bronsic.


Semnele clinice se traduc prin tuse, ingreunarea respiratiei, accelerarea respiratiei, febra, cianoza, intoleranta la efort. Pentru a evita astfel de fenomene trebuie diagnosticate corect disfunctiile esofagului, megaesofagul, refluxul esofagian, obstructia esofagului, fistula bronho-esofagiana cat si supravegherea corecta a animalelor post-anestezie, post-administrare alimentara si medicamentoasa. Diagnosticul cuprinde obligatoriu examinarea clinica, investigatiile de laborator, cat si examenul radiologic si endoscopic.


Tratamentul implica administrarea de oxigen, aspirarea corpilor straini din caile respiratorii insotite de repausul total, cat si terapia specifica socului. Terapia cu antibiotice va insoti obligatoriu tratamentul antisoc. Rapiditatea cu care va adresati medicului veterinar e foarte importanta pentru un pronostic favorabil. In cazul aparitiei pneumoniei prin aspiratie, momentul interventiei medicului este crucial in cele mai multe cazuri.


Liviu Harbuz,
DVM Ph. D

Comentarii