MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

PNL acuză Guvernul că vrea să naționalizeze Pilonul II de pensii; Ce răspuns a dat ministrul Eugen Teodorovici

Distribuie

PNL acuză Guvernul că vrea să naționalizeze Pilonul II de pensii. Ministrul Eugen Teodorovici a replicat la acuzațiile Opozițiției, arătând că se lucrează la un mecanism care să asigure în piaţă o posibilitate de a alege pentru contribuabil între Pilonul I şi Pilonul II. ”Deci, nimic ascuns, nimic altceva decât ceva care e normal pentru orice contribuabil", a spus ministrul Finanțelor Publice.

Senatorul PNL Florin Cîțu a declarat că săptămâna viitoare Guvernul va da o Ordonanță de Urgență prin care dorește naționalizarea Pilonului II de pensii.

”Va fi o decizie urâtă, o hotărâre care va merge spre naționalizarea Pilonului II de pensii! Guvernul vrea să distrugă pensiile private! Banii din fondurile private de pensii sunt fonduri private, iar statul nu poate interveni asupra lor. Aceste fonduri acumulate de fiecare cotizant pot fi lăsate moștenire, ceea ce nu se întâmplă în cazul Pilonului I”, a spus Cîțu, la Senat.

Ministrul Teodorovici a respins ipoteza unei ordonanţe de urgenţă care să vizeze naţionalizarea Pilonului II de pensii.

„Nu se lucrează la niciun fel de ordonanţă. Am spus că se lucrează la un mecanism care să asigure în piaţă o posibilitate de a alege pentru contribuabil între Pilonul I şi Pilonul II. Deci, nimic ascuns, nimic altceva decât ceva care e normal pentru orice contribuabil”, a mai declarat el.

Ministrul a mai explicat că este posibil ca banii din Pilonul I de pensii să fie investiţi, pentru a aduce un randament mai bun.”Orice stat, în mod normal – şi de fapt statele dezvoltate au şi această abordare, de a investi în şi în afara ţării respective. (…) Dorim să putem să fim atractivi, să putem să fim o posibilă alegere a fiecărui contribuabil. Ca să faci acest lucru, trebuie să fii transparent, în primul rând, trebuie să îl determini pe om, economic, să decidă să vină către tine. Şi cum poţi să faci asta, altfel decât acordându-i un randament mult mai bun, cu siguranţa că banul pe care astăzi îl alocă se va întoarce către el peste o anumită perioadă de timp la un nivel avantajos?”, a precizat el.

Ministrul a menţionat că până la finalul acestui semestru va fi prezentat mecanismul vizat pentru sistemul de pensii.

„Până la finalul primului semestru, în acest an, o să prezentăm în mod public care este mecanismul la care noi, ca stat, ne-am gândit pentru a crea în piaţă o concurenţă reală, corectă şi să dăm această posibilitate de a alege pentru contribuabil”, a menţionat el.

 

Citește și: VIDEO/ Bucureștiul are peste 200 de străzi de pământ. În Capitală, ca la țară!

Citește mai multe despre Eugen Teodorovici și florin citu pe Libertatea.

Comentarii