13 Feb. 2018 11:30 , de Valentina Postelnicu

UPDATE. PNL a depus moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii, în care cere demiterea Liei Olguței Vasilescu

Distribuie

Liberalii depun, luni, în Parlament, moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, intitulată "Lia Olguţa Vasilescu - ministrul minciunii şi al injustiţiei sociale", în care o acuză că a creat ”haos în sistemul de salarizare” și în cel fiscal. Ministrul Muncii spune că va avea ocazia de a spune ce a făcut în anul care a trecut, și a precizat că cei de la PNL fac confuzii între ministerul Muncii și cel de Finanțe.

UPDATE 13.02.2018

Liberalii au depus în Parlament moţiunea simplă intitulată „Lia Olguţa Vasilescu – ministrul minciunii şi al injustiţiei sociale” în care spun că se impune demiterea ministrului Muncii ca urmare a ”incompetenţei de care a dat dovadă”.

„Se impune demiterea doamnei Lia Olguţa Vasilescu având în vedere incompetenţa crasă de care a dat dovadă în exercitarea mandatului de ministru, România fiind un caz unic în lume în care un salariat în loc să primească salariu pentru munca prestată este dator angajatorului”, spun liberalii, în moţiunea simplă depusă marţi la Camera Deputaţilor.

Liberalii arată că peste două milioane de români au salarii mai mici, deşi li s-a promis că acest lucru nu se va întâmpla. „Nu mai încercaţi să scăpaţi, doamnă ministru, pentru că este imposibil. Nici minciunile spuse cu convingere nu vă mai ajută! Fluturaşul de salariu este dovada. Românii au salarii mai mici sau, mai mult decât atât, trebuie să aducă bani de acasă la sfârşitul unei luni de muncă. Luni de zile aţi minţit că salariile nu vor scădea, ci vor creşte, iar de aici înainte nimeni nu mai are încredere în dumneavoastră şi în Guvernul din care faceţi parte. Aţi fost demascată de propria incompetenţă şi aţi continuat cu sfidarea populaţiei. (…) În ţări din Uniunea Europeană, miniştrii au demisionat pentru mai puţin, nu au fost dovediţi mincinoşi de milioane de oameni, aşa cum este cazul dumneavoastră. Iată câteva motive pentru care demisia în alb, pe care aţi afirmat că aţi semnat-o şi aţi depus-o la partid, să o trimiteţi la Guvern”, precizează semnatarii moţiunii.

Potrivit celor de la PNL, au fost operate în Revisal, până în prezent, 2,9 milioane de contracte de muncă dintr-un total de 6,3 milioane, cele mai multe fiind din mediul privat, şi întreabă de ce instituţiile statului nu aplică prevederile legii.

Opoziția atrage atenţia că au crescut salariile parlamentarilor şi ale miniştrilor şi îi cer Liei Olguţa Vasilescu să explice cum i-a scăzut salariul, în condiţiile în care ei susţin că aceasta ia cu 1.000 de lei mai mult. „Formulăm această moţiune simplă, doamnă ministru Lia Olguţa Vasilescu, pentru că, deşi ordonanţele şi legile promovate de dumneavoastră cu sprijinul Guvernului au dus la haos total în sistemul public şi privat, nu vreţi să reparaţi răul pe care l-aţi făcut. Daţi în continuare ordonanţe scrise pe genunchi, ignorând realitatea economică a ţării şi problemele grave pe care iniţiativele dumneavoastră le generează”, spun liberalii.

Ei susţin că Ordonanţa nr. 4/2017, OUG nr. 79/2017, OUG nr. 3/2018, OUG nr. 60/2017 şi Legea 153/2017 au adus România în situaţia în care „angajaţii sunt datori la stat, după o lună de muncă”.

„Mai mult, considerăm că ministrul Muncii, prin declaraţiile publice, a ameninţat oamenii de afaceri şi companiile spunând că trimite Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) pentru a-i obliga să refacă contractele de muncă. Doamna ministru consideră că este vina companiilor dacă acestea nu au resursele necesare pentru a renegocia contractele de muncă şi pentru a creşte salariul brut. Ne întrebăm ‘în ce ţară din lumea asta îşi permite un Guvern şi un ministru să ameninţe companiile că nu îndeplinesc ordinul politic’?! După doamna ministru, se pare că reprezentanţii sindicatelor, pe care îi critică atunci când o contrazic, vor deveni poliţişti şi turnători pentru Inspectoratele Teritoriale de Muncă cu privire la companiile care nu operează majorările de salarii brute, astfel încât să se menţină netul în plată”, arată liberalii.

Deputaţii PNL afirmă că o altă „minciună grosolană” a mandatelor ministrului Muncii este sistemul public al pensiilor.

„Aţi minţit că vom avea o nouă Lege a pensiilor, lege prin care veniturile pensionarilor vor creşte. O tot aşteptăm de la 1 octombrie 2017 şi suntem în februarie 2018. Mai nou, PSD schimbă programul de guvernare atunci când nu reuşiţi să vă ţineţi de termenele promise în campania electorală”, se precizează în moţiunea simplă.


ȘTIREA INIȚIALĂ

UPDATE ora 17.30 Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu a declarat, la Parlament, că moţiunea simplă iniţiată de liberali împotriva sa îi va da ocazia să spună ce a făcut de când a preluat conducerea acestui minister.

„Nu am văzut textul moţiunii simple, doar declaraţiile pe care le-a făcut o domnişoară senator sau deputat, nu ştiu exact ce este. Am văzut că în continuare se fac confuzii între Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe, dar e de aşteptat din partea dumnealor. Eu mă bucur de faptul că voi avea o tribună la care să spun ce am făcut, în primul rând anul trecut”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, despre intenția PNL de a depune o moțiune simplă la adresa sa.

„PNL în cadrul BEx a votat şi a fost de acord cu textul moţiunii simple împotriva ministrului Muncii. Moţiunea va fi depusă astăzi şi va fi intitulată: ‘Lia Olguţa Vasilescu – ministrul minciunii şi al injustiţiei sociale”, a anunțat deputatul PNL Mara Calista, la Parlament.

Temele principale ale moțiunii simple sunt, potrivit liberalilor, actele normative care nu au făcut decât să creeze un haos şi mai mare în sistemul de salarizare, dar şi în cel fiscal.

'ESte vorba despre legea 153, legea salarizării unitare, care nu a mai fost unitară şi a devenit legea salariilor negative; Ordonanţa 4 care privea supraimpozitarea contractelor part-time; Ordonanţa 79 privind transferul contribuţiilor de la angajator către angajat; Ordonanţa 82 care diminuează cu până la 30% punctul de pensie acordat pensionarilor începând cu anul 2018 şi scăderea procentului în ceea ce priveşte scăderea pilonului 2 de la 5,1 la 3,75%; Ordonanţa 60 privind unităţile protejate şi amenzile din ce în ce mai mari care vor fi aplicate mediului privat din România care nu angajează minim 4% persoane cu dizabilităţi şi, nu în ultimul rând, ordonanţa nr. 3/2018, emisă în cursul săptămânii trecute, cea care a primit aviz negativ de la, culmea, ministrul Justiţiei al PSD pentru că într-adevăr creează o discriminare şi se încalcă un principiu constituţional în ceea ce priveşte salarizarea şi fiscalitatea în România”, a afirmat deputatul liberal.

Citește și: VIDEO/Cum arată o oră de matematică atunci când înlocuiești tabla cu cretă cu calculatorul. Ministerul Educației a aprobat primul auxiliar digital

Loading...
Comentarii