UPDATE 18.00: Discuțiile au fost suspendate, în jurul orei 15.30, adică după mai mult de șase ore de negocieri, urmând să fie reluate duminică.

„Singurul pas înainte e discuția pentru altgoritmul de la Camera Deputaților. In rest, blocat tot”, a declarat o sursă pentru Libertatea.

Comisiile Camerei Deputaților au fost împărțite astfel:

PNL: Comisia de buget, transporturi, sănătate, apărare, IT, educație, SRI, Unesco și comisia de statut.

USR: Comisia de administrație, muncă juridică și cultură, comisia SIE, comisia pentru Republica Moldova și comisia de cod electoral.

UDMR: Comisia pentru agricultură și industrii.

UPDATE 14.40: După mai bine de cinci ore, echipele care discută împărțirea funcțiilor în Guvern și Parlament nu au ajuns la nicio concluzie.

Sunt trei funcții la vârf care se negociază acum, de către echipa de negociere politică. Prim-ministru, presedintele Camerei Deputaților si Senatului.

Potrivit surselor din interior, cele trei partide nu s-au putut pune de acord până la această oră, după ce au început discuțiile la ora 9.

„PNL vrea sa ia două din trei funcții. USR-PLUS și UDMR vor să fie împărțite în trei, fiecare să ia câte o funcție”, au declarat surse pentru Libertatea.

Concluzia unuia dintre participanți: „Nu o sa avansam azi.”

UPDATE 14.00: „Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției USR-PLUS-PNL-UDMR. Și ce capitol fain pentru o revoluție a bunei guvernări – capitolul legat de digitalizare!!! Suntem pe drumul cel bun pentru o Românie orientată spre viitor”, a anunțat pe Facebook Dragoș Pîslaru (PLUS).


Liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR au avut deja, joi, o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre formarea viitoarei coaliţii de guvernământ.

„Am luat decizia să formăm împreună o coaliţie care să genereze o majoritate parlamentară de centru-dreapta pentru formarea unui guvern. România are nevoie, într-un termen cât mai rapid, de învestirea unui guvern care să rezolve toate problemele grave”, declara preşedintele PNL, Ludovic Orban.

El preciza că negocierile vor avea loc pe mai multe paliere.

Echipa PNL

„Programul de guvernare – va fi o echipă care va negocia programul, echipa politică ce va negocia chestiunile politice, structura Guvernului, poziţiile şi care, evident, va valida programul de guvernare. De asemenea, va exista şi o negociere la nivelul Parlamentului privitoare la comisiile parlamentare, reprezentarea în birourile politice şi o strategie comună de manifestare a acestei majorităţi parlamentare”, explica Orban.

Din echipa de negocieri a PNL pe tema structurii guvernului fac parte Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău și, posibil, Raluca Turcan.

La discuțiile pe tema programului de guvernare participă Ionel Dancă Cristian Bușoi, Tănase Stamule și Laurențiu Leoreanu.

La discuțiile pe tema structurii majorității parlamentare participă Alina Gorghiu, Florin Roman și Daniel Fenechiu.

Echipa USR-PLUS

Și Dan Barna, copreşedinte USR-PLUS, anunţa, tot joi, demararea negocierilor.

„Începând de sâmbătă vom avea discuţii aprofundate între cele trei partide – USR-PLUS, PNL şi UDMR – pornind cu priorităţile programului de guvernare al viitorului Cabinet şi continuând cu structura Guvernului şi structura majorităţii parlamentare. (…) Ne dorim ca aceste discuţii să se finalizeze cât mai repede cu un acord şi, după învestirea noului Parlament, să avem şi noul guvern. În acelaşi timp, suntem hotărâţi să dezbatem cât timp este nevoie pentru a ne asigura că mandatul reformist dat de alegătorii USR-PLUS se va regăsi în mod semnificativ în programul şi structura Guvernului şi a viitorului Parlament”, spunea Dan Barna.

Din echipa de negocieri a USR-PLUS pe tema împărțirii portofoliilor fac parte Dacian Cioloș, Dan Barna, Dragoș Tudorache, Dominic Fritz, Vlad Voiculescu și Ionuț Moșteanu.

La discuțiile pe tema programului de guvernare participă Dragoș Pîslaru, Anca Dragu, Victor Giosan, Alin Mituta, Cristian Ghinea, Claudiu Năsui, Lucian Stanciu Viziteu și Stelian Ion.

La tratativele pe tema structurii majorității parlamentare iau parte Cătălin Drulă, Oana Toiu, Radu Mihail, Ștefan Pălărie și Cristina Prună.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, menţiona, la rândul său, că la discuţiile de sâmbătă Uniunea Democrată Maghiară din România va avea propuneri legate de ce trebuie să cuprindă programul de guvernare, cum ar fi protejarea locurilor de muncă, dezvoltarea economică, investiţii, dar şi protejarea drepturilor minorităţilor. El se declara optimist în legătură cu rezultatul negocierilor şi îşi exprima speranţa că acestea se vor încheia până la alcătuirea Parlamentului.

Luni, consultări la Cotroceni

Luni, 14 decembrie, vor avea loc consultările politice la Cotroceni între președintele Klaus Iohannis și liderii partidelor parlamentare. PSD va fi primul partid care va participa la consultări, pentru că a obținut cel mai mare scor la alegerile parlamentare din 6 decembrie, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) și ale art. 103 din Constituția României, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru”, se arată în comunicatul, transmis, joi, de Administrația Prezidențială.

Calendarul consultărilor de luni

  • Ora 11.00 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • • Ora 12.00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • • Ora 13.00 – Alianța USR-PLUS;
  • • Ora 14.00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • • Ora 15.00 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
  • • Ora 16.00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.
Citeşte şi:

Despre oxigen, cafeină şi spiritul sacrificat al sărbătorilor în spitalul COVID din Roşiori de Vede: „O să picăm toţi la un moment dat”

În 24 de ore după alegeri, 15.000 de români au trimis solicitări să se înscrie în AUR. George Simion: „Fiecare va susține un interviu”

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit  la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele