A devenit deja o moda printre vip-urile autohtone sa aiba acasa, in biblioteca, alaturi de volume valoroase, si cate o carticica de poezii sau nuvele scrise chiar de ele.
Augusta Dumitrascu (25 de ani), stirista postului TVR 2, e o sentimentala, aceasta latura fiind vizibila „la greu” in versurile sale. In liceu, la Targu-Jiu, Augusta s-a numarat printre castigatorii olimpiadelor de limba romana si latina, ca mai tarziu sa fie luata in „vizor” de membrii Uniunii Scriitorilor, care au recompensat-o cu un premiu la categoria „Tinere condeie”. Acum, Augusta lucreaza la cel de-al doilea sau volum de poezii si proza scurta.
Mircea Diaconu se mandreste cu faptul ca a semnat statul de plata al premiilor Uniunii Scriitorilor alaturi de Marin Preda. In 1977, Preda era premiat pentru „Delirul”, iar Mircea Diaconu pentru „Sugubina”, volum de nuvele. A urmat „La noi cand vine iarna”, ce a facut o frumoasa cariera internationala, fiind tradusa in Rusia si Germania. Cu banii primiti de la nemti, Diaconu a calatorit prin lume. In 1985 a scos o carte de specialitate despre lumea interesanta a actorului.
Gabriela VrAnceanu Firea a debutat literar acum un an. La 29 de ani, cati numara in prezent, se pregateste pentru aparitia celei de a doua carti. Prima a fost un volum bilingv de poezii roman – englez, „O alta lume”, cu care a castigat premiul pentru debut al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. Pana la sfarsitul anului se pregateste sa scoata de sub tipar un roman psihologic, „Trei motive”, iar pentru la anul se afla deja intr-o stare avansata de creatie un al doilea volum de poezii si un altul de proza scurta.
Radu Herjeu are deja doua volume de versuri. Un al treilea a fost lansat, in format electronic, la targul de carte Gaudeamus. Dupa „Clepsidra mea de pasi” si „Despietrificare” se pregateste de lansare in forma conventionala „Ramasite de tinerete”, la inceputul anului viitor. Radu, 31 de ani, sustine ca nu se pricepe la poezie.
Mircea Albulescu, 67 de ani, este seniorul vedetelor-scriitor. Pasionat de arta scrisului de ani buni, indragitul actor al Nationalului are la activ doua volume de versuri si patru de proza. „Vizite ” si „Pajura singuratatii” sunt titlurile cartilor lirice, in timp ce printre lucrarile de proza se numara „Bazar sentimental”, „Baraca” si „Bilete de favoare”.
Ernest Maftei (81 de ani) a adorat femeia, a trecut peste necazuri cu inima plina de dragoste: „Daca nu stiam a iubi, eram mort de mult”, spune el. In volumul „Autografe”, aparut la editura Alcris, sunt adunate poezii de drag si dor. Dar cum Badia ne-a obisnuit cu nonconformismul lui, el nu s-a sfiit sa astearna pe hartie, in urma cu sase ani, si o poezie intitulata „Tentativa de viol”, pe care v-o redam in intregime.
Tentativa de viol
Astazi, dis-de-dimineata,
Am vazut-o prima oara.
Pasea pe langa gard,
asa-ntr-o doara…/ Pandind piezis,
cu ochi de ceata,/ De pe-un picior
pe altul se legana mladie.
Prin mantia-i de papadie
Iesea un varf de coasa.
(Eu, dupa usa, am topor.)
– „Ce esti asa sfioasa?
De mine daca-ti este dor,
Poftim in casa!”/ Si a intrat.
„De ce-ai venit? Sa facem dragoste?”
S-a speriat./ Nu-i nici o pacoste!
In cod nu-i prevazuta vreo
pedeapsa/ Cu moartea, daca
faci viol./ Si am trantit-o pe podea.
Mai tata, cum se zvarcolea,
Urland ca e virgina./ Cine-i de vina?
Cand i-am scos coasa de la
cingatoare,/ A sarit iute in picioare
Si mi-a scapat fugind, pe geam,
Dar o astept!…/ Ca ea fara unealta
E ca si moarta./ O astept!
Va jur cu mainile pe piept,
Zile sa n-am, dac-o s-o iert…
(de Ernest Maftei)