Mergi direct la conținut »
Poliția a îndepărtat panourile UDMR cu mesajul "Salvăm Clujul de Bucureşti"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Poliția a îndepărtat panourile UDMR cu mesajul "Salvăm Clujul de Bucureşti"

Poliția a îndepărtat panourile UDMR cu mesajul „Salvăm Clujul de Bucureşti”

Poliția a îndepărtat panourile UDMR cu mesajul „Salvăm Clujul de Bucureşti, taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, nu Capitala”. Cei care au amplasat afișele în Cluj au fost somați să plătească o amendă de 3000 de lei, a spus revoltat președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. Kovacs Peter a susținut că, potrivit Constituției, libertatea de exprimare este inviolabilă, iar cenzura de acest tip este interzisă, relatează monitorulcj.ro

„Salvăm Clujul de Bucureşti, taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, nu Capitala”. Acesta este mesajul care stârnit controverse după ce a fost afișat de UDMR pe două panouri din Cluj. Afișele au fost îndepărtate, după ce UDMR a fost somată că ar putea fi amendată.

„La cererea Primăriei Cluj-Napoca, Poliţia Locală s-a deplasat la firma cu care noi avem un contract de colaborare şi i-a ameninţat pe cei de acolo cu o amendă de 30.000 de lei dacă nu îndepărtează afişele de pe panouri. Iar acele afişe au fost îndepărtate. Cerem explicaţii Primăriei Cluj-Napoca şi Poliţiei Locale, să ne spună în baza cărei legi a acţionat, ce articole şi ce lege au aplicat, în condiţiile în care Constituţia spune că libertatea de exprimare este inviolabilă, iar cenzura de orice fel este interzisă”, a declarat Kovacs Peter, președintele UDMR.

Poliția a îndepărtat panourile UDMR care ar fi amplasate ilegal

De cealaltă parte, șeful Poliției Locale din cadrul Primăriei Cluj Napoca a spus că nu are informații despre îndepărtarea afișelor UDMR.

„Colegii mei fac verificări periodice pe linia afişelor publicitare amplasate în Cluj-Napoca. Dacă cele două afişe au fost îndepărtate, probabil că panoul era amplasat ilegal”, a spus Marcel Bonţidean, șeful Poliției Locale din cadrul Primăriei Cluj Napoca.

Reprezentanții Uniunii Democrate a Maghiarilor din România susțin că astfel au vrut să-și promoveze proiectul de descentralizare. UDMR ar vrea ca majoritatea taxelor încasate în teritoriu să rămână pe plan local și să nu fie colectate la București.

„Salvăm Clujul de Bucureşti”, mesajul UDMR pentru descentralizare

Liderii UDMR susțin că textul de pe panouri nu este unul segregaţionist, ci se referă la descentralizarea fiscală, care va ajuta atât maghiarii, cât şi românii.

„Am formulat provocator în mod intenţionat. Nu negăm acest lucru. Este vorba despre o serie de afişe, cu mai multe mesaje, dar numai acesta a atras atenţia. UDMR, de 26 de ani, promovează pentru descentralizare şi vrem ca deciziile să nu se ia în Bucureşti, ci majoritatea deciziilor să se ia la nivel local, din semn de respect pentru comunităţile locale. Este şi cazul taxelor, pentru că pe panou am spus că taxele locale să îmbogăţească Ardealul, şi nu Bucureştiul, aşa cum este valabil şi pentru Bucovina, pentru Moldova şi pentru alte regiuni istorice”, a explicat deputatul Mate Andras, potrivit News.ro.

Close
Închide
  Close