Pe 1 iunie, de la o conductă de petrol a societății Conpet care s-a fisurat în județul Giurgiu, 15 tone de țiței au ajuns într-un canal de colectare a apelor pluviale și de aici în râul Dâmbovnic.
Valentin Vijelie Oprișănescu, un fost campion național la pescuit sportiv, a filmat pe 8 iunie cum petrolul se acumula pe maluri.
El este cel care a populat râurile Dâmbovnic și Neajlov cu pește. De-a lungul timpului, Valentin Vijelie Oprișănescu a adus 10.000 de avați de la Dunăre în râul Dâmbovnic și scobar și mreană în Neajlov.
Cum arată râul după ”ecologizare”
Autoritățile se laudă că au intervenit rapid și au respectat termenul-limită pentru lucrările de ecologizare, din 15 iulie. Jurnaliștii Libertatea au fost la fața locului pe 17 iulie.
Ceva-ceva se lucrase: un islaz întreg, unde anterior se formase un ”lac de petrol”, a fost decopertat, iar pe râu au fost amplasate materiale absorbante.
Însă urmele poluării erau în continuare acolo: copaci negri de la țiței, peliculă de petrol pe suprafața apei, maluri negre pe alocuri sau pământ îmbibat.
”Nu s-a rezolvat nimic, au zis că s-a stopat, nu s-a stopat absolut nimic. Râul, în continuare, și în partea de jos, și în partea de sus, este plin de petrol, uitați-vă cum curge petrol”, spune Oprișănescu într-un filmuleț postat pe Facebook în 8 iunie.
„După mai bine de o lună, petrolul curge încă pe râu”
Oprișănescu explică, pentru Libertatea, ce a rămas după poluarea cu petrol din urmă cu o lună:
”Mă aflu acum în dreptul satului Uiești, pod Uiești. Poluarea a avut loc în localitatea Mârșa, mai sus de noi cu vreo 10 kilometri. A fost o deversare accidentală, o coloană de transport s-a spart. Oamenii au încercat să remedieze problema.
Ideea este că a fost o poluare masivă: după cum se vede, nivelul râului e acolo și unde este petrolul. Uitați-vă aici, este foarte-foarte mult petrol. Au venit cu cisternele, au încărcat cât s-a putut și acum așteptăm să vedem dacă se face și partea a doua a convenției”.
El cere repopularea cu pește a râurilor afectate.
”Oamenii au spus că or să ecologizeze, ar trebui ca, în mod normal, să și repopuleze. În stadiul ăsta ne aflăm, după o lună și ceva, încă petrolul curge”, ne-a spus Valentin Vijelie Oprișănescu.
Ce spun autoritățile
Am întrebat și reprezentanții Administrației Naționale ”Apele Române” cum au ecologizat zona poluată și ne-au spus că cea mai mare parte a petrolului a fost recuperată, însă, din cauza ploilor abundente, o parte din țiței a ajuns în râul Dâmbovnic.
”După producerea incidentului, s-a oprit pomparea țițeiului, s-au închis ventilele de secționare, s-au montat baraje absorbante și s-a construit un dig de pământ care să ajute la recuperarea țițeiului scurs. S-au recuperat, prin vidanjare, o contitate de circa 12 tone de țiței din totalul de 15 tone de țiței scurs”, arată Administrația ”Apele Române”.
Inundațiile au făcut prăpăd
Autoritățile susțin că petrolul a ajuns în râu din cauza inundațiilor.
”În noaptea dintre 2 spre 3 iunie 2019, în zona în care s-a produs poluarea a plouat abundent (63 l/mp), fapt ce a dus la antrenarea țițeiului nerecuperat de șuvoaiele de apă și deversarea acestora în râul Dâmbovnic, printr-un canal de pământ, existent la intrarea în comuna Mârșa”, spun oficiali de la ”Apele Române”.
Ulterior, Administrația ”Apele Române”, Conpet și o firmă de ecologizare au instalat materiale absorbante, acestea fiind puse pe o lungime de 7 kilometri, până la confluența râului Dâmbovnic cu Neajlovul. 46 de angajați de la ”Apele Române” au intervenit în perioada 3-5 iunie.
Autoritățile susțin că au reușit să depolueze zona, ”pelicula de țiței fiind stopată pe o lungime de 3 kilometri”.
Poluatorul a fost amendat cu 185.000 de lei
Potrivit Gărzii de Mediu, în timpul controlului din 3 iunie, ”s-a constatat că, pe lângă luciul de apă, poluarea a afectat și o suprafață de circa 10 metri pătrați de sol (islaz), care ulterior s-a mărit la circa 1.500 – 2.000 metri pătrați, din cauza revărsării apelor”.
Conpet a primit o amendă de 35.000 de la ”Apele Române”, iar Garda de Mediu a sancționat compania cu alți 150.000 de lei și a impus ecologizarea zonei.
Cum arată însă ecologizarea se poate vedea în imaginile surprinse de reporterii Libertatea.
Societate controlată de stat
Conpet este o companie cu capital majoritar de stat, fiind deținută de Ministerul Energiei în proporție de 58,7%, restul fiind acționari de pe bursă.
Compania operează o rețea de conducte de peste 3.800 de kilometri lungime, însă mare parte dintre acestea sunt vechi, unele având chiar peste 50 de ani.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 9
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro