Popririle bancare se vor face mai rapid, cu girul Finanțelor

21 aprilie 2017 12:48 De: ,

Popririle bancare se vor putea produce mai rapid, după ce ministerul Finanţelor Publice (MFP)  va reglementa încheierea unui protocol de colaborare între Fisc şi Asociația Română a Băncilor (ARB).  Informația legată de acest protocol apare în într-un referat de aprobare al unui proiect de Ordin privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare.

„Prin acest proiect de ordin, a fost stabilită platforma informatică prin care se va realiza comunicarea către instituțiile de credit a actelor de executare emise de organele fiscale centrale, respectiv sistemul informatic pus la dispoziție acestora de Agenția Națională de Administrare Fiscală, în spațiul privat de pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, un sistem informatic prin care utilizatorii fac upload și download de documente”, potrivit actului de la Finanțe.

Acum, cu ajutorul respectivului sistem informatic se realizează furnizarea de informații de către instituțiile de credit, în baza prevederilor art. 61 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

„De asemenea, a fost reglementată încheierea unui protocol de colaborare între ANAF, ARB și instituțiile de credit, prin care se urmărește definirea unui cadru de colaborare pentru stabilirea condițiilor privind implementarea sistemului automat, care să asigure, într-o primă etapă, comunicarea actelor de executare emise de organele fiscale centrale către instituțiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță”, potrivit documentului.

Ulterior acestei etape, se va face și schimbul de informații între părți cu privire la actele de executare comunicate, precum și urmărirea sumelor ce fac obiectul popririlor bancare, în mod operativ.

Astfel, pe de o parte, ridicarea popririlor se va realiza în timp real, iar, pe de altă parte, sumele existente în conturile bancare să fie indisponibilizate de către instituțiile de credit în limita sumei ce face obiectul popririi, în funcție de informațiile transmise de instituțiile de credit cu privire la sumele existente în conturile bancare.

De asemenea, prin proiectul de ordin a fost reglementat ca data şi ora comunicării către instituțiile de credit a actelor de executare prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță, să fie prima zi bancară următoare zilei încărcării actului de executare în sistemul informatic pus la dispoziție de ANAF, iar ora comunicării să fie ora de începere a zilei bancare. Aceste informații se vor stabili, pentru fiecare instituție de credit, prin protocolul de colaborare menționat.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro