Relația cu Viktor Orbán

Simion încearcă să calmeze temerile, insistând că va fi un lider pro-UE și pro-NATO. „Suntem un grup eurorealist, nu eurosceptic”, a declarat el pentru Politico. Totuși, există îngrijorări privind poziția sa față de Ucraina și potențialele dispute teritoriale.

„Simion neagă că este prorus, dar este interzis în Ucraina din cauza promovării unor poziții ce pun în discuție integritatea teritorială”.

Deși par similari la prima vedere, Simion și Orbán sunt în conflict de ani din cauza minorității maghiare din România. Tensiunile s-au intensificat în 2019, în urma unor incidente la un cimitir militar.

Totuși, Simion dorește o apropiere de Orbán. „În acest moment, nu există nicio relație cu domnul Orbán, dar, așa cum am afirmat anterior, într-o anumită măsură, Viktor Orbán este un model pentru mine”, a declarat George Simion pentru Politico.

Inspirația Giorgia Meloni

Simion o citează frecvent pe premierul italian Giorgia Meloni ca sursă de inspirație. El speră să ocupe o poziție similară între extrema dreaptă și centru-dreapta în UE. Totuși, relația sa tensionată cu Ucraina rămâne o problemă majoră pentru Bruxelles. Deși s-a declarat critic al Kremlinului, Simion refuză să se angajeze să acorde ajutor militar Ucrainei.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Meloni, deși provine dintr-un partid postfascist, s-a distanțat de atitudinile eurosceptice, susține ferm Ucraina și este considerată un partener de încredere atât de PPE (partidul european al lui Manfred Weber), cât și de Ursula von der Leyen.

Simion încearcă să adopte o imagine naționalistă, dar proeuropeană, însă diferențele sunt evidente pentru Bruxelles. Spre deosebire de Meloni, el are o relație tensionată cu Ucraina și nu s-a angajat clar în sprijinirea efortului de război împotriva Rusiei. Mai mult, pentru a fi acceptat în grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), partidul lui Simion a trebuit să semneze o declarație de condamnare a invaziei ruse, dar angajamentele privind statul de drept au fost formulate vag.

Ce cred experții români

Experții români avertizează că Simion nu este de încredere. „Nu luați în seamă nimic din ceea ce au scris în programul acela”, a declarat Ana Otilia Nuțu de la Expert Forum pentru Politico.

Radu Magdin, expert politic, consideră că presiunile economice vor forța în cele din urmă alinierea lui Simion la politicile UE. „Legitimitatea politică este mai puternică în cazul lui Simion, dar pârghia economică este mai puternică în cazul lui von der Leyen”, a explicat el.

Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

Claudiu Năsui, fost ministru al economiei, avertizează că o victorie a lui Simion ar reprezenta un „dezastru absolut”. Acesta își exprimă îngrijorarea că investitorii ar putea retrage fondurile din România din cauza incertitudinii politice.

În ciuda asigurărilor lui Simion, rămân multe semne de întrebare privind direcția pe care ar urma-o România sub conducerea sa. Alegerile de duminică vor fi decisive pentru viitorul relației țării cu UE și poziția sa în regiune.

Un sondaj realizat de IRSOP între 10 și 13 mai 2025 indică o competiție electorală extrem de strânsă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Nicușor Dan conduce cu 52% din intențiile de vot, în timp ce George Simion este aproape, cu 48%, diferența dintre cei doi candidați fiind de doar patru puncte procentuale.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.