Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV. Posturile tv și radio, de stat și private, obligate să transmită în direct simulările de cutremur - proiect
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > EXCLUSIV. Posturile tv și radio, de stat și private, obligate să transmită în direct simulările de cutremur - proiect

EXCLUSIV. Posturile tv și radio, de stat și private, obligate să transmită în direct simulările de cutremur – proiect

Parlamentarii vor ca posturile tv și radio, de stat și private, să transmită în direct simulările de cutremur, care se desfășoară în fiecare an pe 4 martie. Proiectul de lege semnat de 17 parlamentari de la ALDE și PMP obligă, astfel, posturile radio și tv, să transmită timp de cinci minute alerte, în momentul în care se produce o simulare de cutremur, de către Ministerul de Interne. Inițiatorii dau ca exemplu exercițiul pe care ISU îl desfășoară în această perioadă, la nivel național.

De Valentina Postelnicu,

Parlamentarii inițiatori spun că și Consiliul Național al Audiozualului (CNA) a dat o recomandare în care cere radiodifuzorilor să difuzarea, în categoria mesajelor de interes public, a spoturilor de informare a populației, cu privire la situațiile de risc care pot pune în pericol cetățenii.

Astfel, inițiatorii propun introducerea unui nou articol în legea audiovizualului care prevede că ”orice radiodifuzor aflat sub jurisdicția României trebuie să asigure difuzarea anunțurilor de interese public ale Ministerului de Interne, privind comportamentul în caz de cutremur. Acest lucru trebuie să se realizeze gratuit, anual, în data de 4 martie, dar și de fiecare dată când se declanșează un exercițiu ce simulează intervenția autorităților în caz de cutremur.

Proiectul de lege propune, astfel, educarea populației în ceea ce privește normele de comportament în timpul și după producerea unui cutremur. ”Indiferent de tipul de dezastru, cetățenii, indiferent de poziție și statut social, trebuie să fie pregătiți și să se pregătească permanent pentru limitarea sau înlăturarea urmărilor produse de cutremure”, se arată în expunerea de motive.

Parlamentarii spun că educarea realizată de ISU nu este suficientă. ”Avem nevoie de o completare a cadrului legislativ, astfel încât să determinăm canalele media, posturile radio și tv de stat și din mediul privat să transmită aceste alerte, timp de cinci minute, în momentul când are loc o simulare de cutremur”, spun aleșii.

Bunicul Petre este singurul sprijin din viața Isabelei, fetița de 9 ani. Îngrozitor ce au vrut părinții să-i facă propriului copil
Recomandări

Bunicul Petre este singurul sprijin din viața Isabelei, fetița de 9 ani. Îngrozitor ce au vrut părinții să-i facă propriului copil

Inițiator: În cazul unui cutremur major, 65% din populația României ar fi afectată

Deputatul Petru Movilă (PMP), inițiatorul proiectului, a declarat că, deși legea audiovizualului menționează că nicio autoritate publică nu poate afecta independența editorială a radiodifuzorilor, informarea populației cu privire la manifestarea în caz de cutremur reprezintă un subiect de interes național, cu mult prea important pentru a fi tratat cu superficialitate.

”Să nu uităm că în 1977, din cauza unui cutremut de 7,2 grade pe Richter, mai bine de 1.500 de persoane au murit, peste 11.000 de persoane au fost rănite și 35.000 de clădiri s-au prăbușit.

Parlamentarul mai atrage atenția că, potrivit Ministerului Dezvoltării, în prezent, în România sunt 607 de clădiri, respectiv 10.577 de apartamente încadrate în clasa 1 de risc seismic. De asemenea, circa 30% din spitale funcționează în clădiri cu grad de risc seismic ridicat.

Cum arată Guvernul Orban, după ultimele negocieri din Parlament. Lista cu miniștri
Recomandări

Cum arată Guvernul Orban, după ultimele negocieri din Parlament. Lista cu miniștri

”Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic din Europa, și printre primele 10 din lume, iar în cazul unui cutremur, peste 65% din populația țării ar fi afectată”, mai spune deputatul PMP.

Deputatul vrea să introducă, printr-un proiect de lege, și obligația desfășurării de simulări de cutremur, în toate unitățile școlare din țară. El a precizat pentru Libertatea că, în cadrul stabilirii cadrului legal privind medicina școlară, ar trebui introdusă și efectuarea de exerciții de simulare la cutremur, în școli, cu evacuarea elevilor și prezentarea măsurilor de protecție și post-dezastru.

Close
Închide
  Close