Mergi direct la conținut »
Prăznuirea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, pe 11 aprilie, în calendarul creștin-ortodox
Ştiri Libertatea > Ştiri > Prăznuirea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, pe 11 aprilie, în calendarul creștin-ortodox

Prăznuirea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, pe 11 aprilie, în calendarul creștin-ortodox

Credincioșii știu că este prăznuirea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, pe 11 aprilie, în calendarul creștin-ortodox. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în București, pe 7 octombrie 1787, sub numele de Constantin, iar la vârsta de 20 de ani ajunge la Mănăstirea Cernica, din apropierea Bucureștilor.

La cererea duhovnicului său, pe data de 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin devine monahul Calinic. La Mănăstirea Cernica a fost ieromonah, preot și stareț timp de 31 de ani.

Refuzând să fie mitropolit al Ungrovlahiei, a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Râmnicului. Această episcopie funcționa la Craiova și fusese mutată în urma incendiului din 1847. Reclădind catedrala episcopală de la Râmnicu-Vâlcea, s-a mutat aici în 1857, unde a păstorit până în 1868.

Printre înfăptuirile sale de seamă se numără și Mănăstirea Frasinei, fiind numită și  Athosul românesc. Este locul în care nu au acces femeile. Potrivit Tradiției, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frasinei o borna: „Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”. Această bornă a fost scoasă în perioadă comunistă, păstrându-se acum în mânăstire.

Sfântul Calinic a înființat o tipografie în anul 1861, la Râmnic. La acesta tipografie a tipărit cărți de cult și multe dintre lucrările sale. Pe la 1850-1880, tipărea așa de mult, încât mai târziu Nicolae Iorga a numit Râmnicul „capitala tipografilor”. A fost îngropat, după dorința să, chiar la Mănăstirea Cernica, în tinda Bisericii „Sfântul Gheorghe“.

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?
Recomandări

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?

Pentru curăția vieții sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca să fie trecut în rândul sfinților. Canonizarea a avut loc la Mănăstirea Cernica, în zilele de 21 și 23 octombrie 1955.

Prăznuirea a fost fixată la data trecerii sale către Domnul, 11 aprilie, iar tot atunci au fost alcătuite și slujbele de pomenire ale Sfântului, precum și viața sa și felul zugrăvirii chipului său. Moaștele Sfântului Calinic se află la Mănăstirea Cernica.

Astăzi este și Miercurea din Săptămâna Luminată. Ce le este interzis femeilor să facă.

Ce sfinți mai sunt pomeniți pe 11 aprilie 2018 în calendarul ortodox:

– Sfântului Antipa, episcopul Pergamului;

– Sfântului Farmutie;

Sursa & text: crestinortodox.roCITEȘTE ȘI… Câștigătorii Premiilor Gopo 2018. Filmul „Un pas în urma serafimilor” a obținut cele mai importante premiiClose
Închide
  Close