La cererea duhovnicului său, pe data de 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin devine monahul Calinic. La Mănăstirea Cernica a fost ieromonah, preot și stareț timp de 31 de ani.

Refuzând să fie mitropolit al Ungrovlahiei, a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Râmnicului. Această episcopie funcționa la Craiova și fusese mutată în urma incendiului din 1847. Reclădind catedrala episcopală de la Râmnicu-Vâlcea, s-a mutat aici în 1857, unde a păstorit până în 1868.

Printre înfăptuirile sale de seamă se numără și Mănăstirea Frasinei, fiind numită și  Athosul românesc. Este locul în care nu au acces femeile. Potrivit Tradiției, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frasinei o borna: „Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”. Această bornă a fost scoasă în perioadă comunistă, păstrându-se acum în mânăstire.

Sfântul Calinic a înființat o tipografie în anul 1861, la Râmnic. La acesta tipografie a tipărit cărți de cult și multe dintre lucrările sale. Pe la 1850-1880, tipărea așa de mult, încât mai târziu Nicolae Iorga a numit Râmnicul „capitala tipografilor”. A fost îngropat, după dorința să, chiar la Mănăstirea Cernica, în tinda Bisericii „Sfântul Gheorghe“.

Andreea Antonescu a fost la nunta Andreei Bălan! Ce a anunțat înainte de ceremonie
Recomandări

Andreea Antonescu a fost la nunta Andreei Bălan! Ce a anunțat înainte de ceremonie

Pentru curăția vieții sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca să fie trecut în rândul sfinților. Canonizarea a avut loc la Mănăstirea Cernica, în zilele de 21 și 23 octombrie 1955.

Prăznuirea a fost fixată la data trecerii sale către Domnul, 11 aprilie, iar tot atunci au fost alcătuite și slujbele de pomenire ale Sfântului, precum și viața sa și felul zugrăvirii chipului său. Moaștele Sfântului Calinic se află la Mănăstirea Cernica.

Astăzi este și Miercurea din Săptămâna Luminată. Ce le este interzis femeilor să facă.

Ce sfinți mai sunt pomeniți pe 11 aprilie 2018 în calendarul ortodox:

– Sfântului Antipa, episcopul Pergamului;

– Sfântului Farmutie;

Sursa & text: crestinortodox.roCITEȘTE ȘI… Câștigătorii Premiilor Gopo 2018. Filmul „Un pas în urma serafimilor” a obținut cele mai importante premii„Un copil neiubit! Plângea când bea și trăgea cocaină”. Ștucan dezvăluie amănuntele tulburătoare din spatele accidentului provocat de Mario Iorgulescu
GSP.RO

„Un copil neiubit! Plângea când bea și trăgea cocaină”. Ștucan dezvăluie amănuntele tulburătoare din spatele accidentului provocat de Mario Iorgulescu

Horoscop 16 septembrie 2019. O zodie primește o lecție de viață importantă! Ce îi fac prietenii
HOROSCOP

Horoscop 16 septembrie 2019. O zodie primește o lecție de viață importantă! Ce îi fac prietenii