Zaharurile sunt indispensabile organismului, pentru ca trebuie sa satisfaca mai mult de jumatate din nevoile energetice ale acestuia. Excesul de zaharuri poate duce insa la boli grave.
1. Risc de diabet
Excesul de zahar e echivalent cu un risc mai mare de dezvoltare a diabetului. Printre factorii de risc se numara predispozitia genetica, excesul de greutate si sedentarismul. Daca sunteti supraponderal sau analizele sangvine indica o crestere a nivelului de zahar din sange, e de dorit sa reduceti consumul de produse bogate in zaharuri.
2. Risc de obezitate
Alimentele foarte bogate in grasimi nu sunt singurele vinovate de cresterea in greutate. Daca se face exces de produse bogate in zaharuri, in timpul meselor si mai ales intre mese, organismul stocheaza zaharurile sub forma de grasimi.
3. Risc de maladii cardiace
Pentru diabetici, excesul de zahar e nociv pentru vasele mici de sange din ochi, rinichi sau extremitati, dar si asupra marilor vase de sange care alimenteaza inima si creierul. Complicatiile majore ale diabetului sunt accidentele cardiace si cele vasculare cerebrale si arteritele.
4. Risc de dezvoltare a cariilor
Excesul de zahar implica un risc crescut de carii dentare. Alimentele bogate in zaharuri hranesc bacteriile care traiesc in apropierea dintilor. Daca sunteti predispus la aparitia cariilor, diminuati consumul de alimente dulci si spalati-va dintii dupa fiecare masa.