Mosul care aduce daruri calatoreste cu taxiul, iar apoi ajunge la destinatie cu ascensorul, ca orice om normal.
in mlastinile Louisianei oamenii presupun ca varianta locala a acestuia - Cajuns - calatoreste intr-o trasura trasa de opossumi zburatori. Mai multi turisti britanici, interogati la New York in legatura cu Santa Claus, au apreciat ca in Anglia darurile sunt mult mai frumoase, pentru ca sania lui Mos Craciun ajunge acolo mai devreme decat in SUA si, de aceea, sacul acestuia este mai plin. Pe de alta parte, un scotian s-a plans ca ai lui capata numai "resturile" - la cinci ore dupa ce Santa se opreste la New York...
Dar scotienii macar il vad pe Mos Craciun. Pentru ca exista o multime de locuri in lume unde acesta nu s-a aratat niciodata. Spre exemplu, in Venezuela cadourile sunt aduse de pruncul Iisus, iar in Germania este asteptat intotdeauna ingerul Craciunului. in Olanda exista un personaj asemanator lui Mos Craciun, dar in realitate este vorba de St. Nicholas, fost episcop de Turcia. El calareste un cal alb si soseste in tara cu o barca, fiind insotit, in loc de spiridusi, de sase sau opt omuleti negri a caror origine nu este cunoscuta.
Dar asta nu-i cel mai rau. in alte parti, Mos Craciun a fost izgonit din poveste, locul lui fiind luat de duhurile rele care l-au alungat in Laponia. in Grecia, copii se delecteaza cu dulciuri de Craciun, dar nu uita sa cante pentru a-i alunga pe Kalikanzari - spiridusii din centrul Pamantului, care coboara pe horn pentru a face rele. Ei "sting focul din camin, fac sa se acreasca laptele, iar uneori calaresc pe oameni ca pe cai", explica Melina McGrew, originara din Grecia.
O problema similara exista in Islanda, unde sunt 13 Mosi Craciuni, care - potrivit credintei populare - nu aduc nici un fel de cadouri, ci se plimba prin sate si-i impiedica pe oameni sa se bucure de sarbatoare.
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.