Mergi direct la conținut »
Premieră chirurgicală în România | Operație pe cord fără bisturiu
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Premieră chirurgicală în România | Operație pe cord fără bisturiu

O operație pe cord fără bisturiu a fost efectuată, în premieră națională, la Institutul de Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași. Pacientul fusese diagnosticat cu anevrism de aortă toracică rupt cu potențial letal.

De Georgiana Marcu,

O echipă de chirurgi condusă de Prof. Dr. Grigore Tinică a realizat, săptămâna trecută o intervenţie inovativă printr-o metodă modernă, în cazul unui pacient în vârstă de 83 de ani, scrie Ziarul de Iași. Bătrânul fusese operat în 2011 pentru anevrism de aortă abdominală și diagnosticat ulterior cu anevrism de aortă toracică fisurat, afecțiune cu potențial letal, care a impus intervenția chirurgicală în regim de urgență.

mediciIntervenţia fără bisturiu a constat în introducerea printr-o arteră de la nivelul membrului inferior a unei proteze tubulare speciale în segmentul afectat al aortei.

”Până în urmă cu un an, în România astfel de proceduri erau imposibil a fi practicate datorită costurilor prohibitive. Intervențiile endovasculare sunt proceduri hibride cu indicații precise, care se adresează pacienților care nu pot beneficia de tratament chirurgical datorită afecțiunilor asociate sau vârstei înaintate, factori care cresc inacceptabil riscul operator”, a spus Prof. Dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași.

Aceste a mai explicat că această metodă reduce considerabil trauma, durata intervenției, durerea postoperatorie şi riscul de infecţii, scade perioada de spitalizare și permite recuperarea mult mai rapidă.

Astfel intervenții s-au mai realizat planificat în Institut, însă, această operație a fost efectuată în regim de urgență.

Close
Închide
  Close