Mergi direct la conținut »
Premieră medicală românească! Specialiştii i-au implantat «urechi» artificiale
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Premieră medicală românească! Specialiştii i-au implantat «urechi» artificiale

Premieră medicală românească! Specialiştii i-au implantat «urechi» artificiale

De Monica Stan,

Micuţul Patrick Stănculescu s-a născut prematur, iar după ce a împlinit un an de viaţă părinţii au constatat că nu vorbeşte şi nu reacţionează la zgomote sau la voci. După un control amănunţit au aflat că băieţelul lor suferea de surzenie. Iniţial, medicii le-au spus că puştiul va trebui să poarte proteze auditive toată viaţa, însă după şase luni au constatat că acestea nu-l ajută absolut deloc. Căutând alte soluţii, părinţii au aflat de implanturile cohleare şi au decis să le achiziţioneze. Pentru că preţul unui astfel de miniaparat este de 25.000 de euro, iar micuţul avea nevoie de două, pentru fiecare ureche, copilul a stat pe lista de aşteptare un an.

Dispozitivul are doar 3,9 milimetri

Însă au primit numai un aparat, pentru că doar atât decontează statul român. Şi pentru că există fundaţii care ajută copilaşii cu probleme, Patrick a beneficiat gratuit şi de cel de-al doilea dispozitiv. Astfel, ieri dimineaţă, profesorul Dan Gheorghe, şeful clinicii ORL şi dr. Alexandra Neagu, medic ORL de competenţă audiologie de la Spitalul de Pediatrie Marie Curie, au realizat o premieră medicală românească, implantându- i băieţelului de 3 ani şi 8 luni cel mai subţire dispozitiv auditiv din lume, de 3,9 milimetri grosime. Dispozitivul transformă sunetele din jur în impulsuri electrice şi creează un auz artificial. În următoarele 30 de zile, copilul va trăi tot în lumea celor care nu aud, pentru că este nevoie de timp pentru vindecarea operaţiei. Apoi, mecanismul va fi activat şi, cu ajutorul unui aparat montat pe ureche, Patrick se va bucura pentru prima dată de vocea mamei sale.

Close
Închide
  Close