Mergi direct la conținut »
UPDATE. Gafă a premierului Viorica Dăncilă, în conferinţa comună cu secretarul general al NATO: "Descurajarea Alianţei, în ansamblul său, rămâne o prioritate"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE. Gafă a premierului Viorica Dăncilă, în conferinţa comună cu secretarul general al NATO: "Descurajarea Alianţei, în ansamblul său, rămâne o prioritate"

UPDATE. Gafă a premierului Viorica Dăncilă, în conferinţa comună cu secretarul general al NATO: „Descurajarea Alianţei, în ansamblul său, rămâne o prioritate”

Premierul Viorica Dăncilă se află, joi şi vineri, într-o vizită de lucru la Bruxelles, pentru prezentarea priorităţilor preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene în cadrul sesiunii plenare a Comitetului Economic şi Social European (CESE). În cadrul conferinţei comune cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, şefa Executivului a avut o exprimare nefericită, ea declarând că "descurajarea Alianţei (NATO, nr) rămâne o prioritate".

Consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei, în ansamblul său, rămâne o prioritate care necesită eforturi susţinute din partea tuturor aliaţilor”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Dăncilă a mai afirmat, în cadrul discursului, că România rămâne un aliat de încredere al NATO.

„Este un moment important pentru România – în prima parte a acestui an deţinem preşedinţia Consiliului UE şi celebrăm, totodată, 15 ani de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. În egală măsură, în 2019 NATO împlineşte 70 de ani de la fondarea sa. Toate aceste repere ne îndeamnă la o reflecţie strategică asupra modalităţilor de a răspunde cât mai eficient provocărilor cu care ne confruntăm împreună. Sub aceste auspicii, l-am asigurat pe secretarul general că România rămâne un aliat de încredere, susţine ferm o Alianţă puternică şi consolidarea relaţiei transatlantice, indispensabilă pentru securitatea euroatlantică”, a precizat Viorica Dăncilă.

Premierul a spus că România şi-a îndeplinit responsabilităţile în cadrul NATO, referedindu-se și la alocarea a 2% din PIB pentru Apărare sau la prezenţa trupelor române în teatrele de operaţii, precum Afganistan.

„Jertfa militarilor români, cărora le aduc un omagiu, reprezintă dovada supremă a angajamentului nostru în cadrul NATO”, a spus Dăncilă.


Prim-ministrul va avea o întrevedere bilaterală cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sediul Cartierului General al NATO din Bruxelles, cu scopul trecerii în revistă a principalelor subiecte aflate pe agenda Alianţei, cu accent pe temele de interes pentru România şi pe contribuţiile ţării noastre la implementarea politicilor şi deciziilor aliate, informează Guvernul, într-un comunicat oficial.

Totodată, agenda vizitei cuprinde şi participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la ceremonia oficială dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, organizată de Congresul Evreiesc European, sub patronajul preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, precum şi întrevederea premierului român cu preşedintele Comitetului Economic şi Social European, Luca Jahier, şi participarea la reuniunea socialiştilor europeni.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă va participa, de asemenea, alături de înalţi oficiali europeni şi membri ai Guvernului de la Bucureşti, la vernisajul expoziţiei de fotografie şi la concertul dedicat debutului preşedinţiei române la Consiliul UE.

Din delegaţia guvernamentală fac parte ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Apărării Naţionale, Beniamin-Gabriel Leş, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz.

Citeşte şi: VIDEO | „România din Antarctica”: Expediția a trei români până la capătul lumii

 
 
Close
Close
Închide