Comitetul Nobel a precizat că Svante Pääbo a îndeplinit sarcina „aparent imposibilă” de a elabora codul genetic al neandertalienilor.
”Prin cercetările sale de pionierat, Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil: secvențierea genomului lui Neanderthal, o rudă dispărută a oamenilor de astăzi. El a făcut și descoperirea senzațională a unui hominin necunoscut anterior, Denisova. Foarte important, Pääbo a mai descoperit că transferul de gene a avut loc de la acești hominini acum dispăruți la Homo sapiens, în urma migrației din Africa cu aproximativ 70.000 de ani în urmă. Acest flux străvechi de gene către oamenii de astăzi are relevanță fiziologică astăzi, de exemplu, afectând modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții”, a anunțat Comitetul Nobel.
Cercetările lui Svante Pääbo au dus la apariția unei discipline științifice complet noi: paleogenomica.
Cine este Svante Pääbo
Dovezile descoperirii sale au apărut pentru prima dată în 2010, după ce Svante Pääbo a început să folosească metodele de extragere, secvențiere și analiza ADN-ului antic din oasele de Neanderthal.
Svante Pääbo, în vârstă de 67 de ani, este director al Institutului Max Planck pentru Antropologie Evoluționară din Leipzig, Germania, din 1997, și este membru de onoare de cercetare la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.
Disctincția pentru medicină este prima acordată în acest sezon al premiilor Nobel. Marți, 4 octombrie, va fi anunțat câștigătorul premiului pentru fizică, iar miercuri, al celui pentru chimie.
Joi, 6 octombrie, va fi decernat pentru Nobel pentru literatură, iar vineri – premiul Nobel pentru pace. Sezonul Nobel 2022 se va încheia lunea viitoare, cu decernarea premiului pentru economie.
Foto: EPA
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!