„I-am mulţumit în mod special preşedintelui Putin pentru că a asigurat că Rusia va furniza cantităţi suficiente de gaz Serbiei în această iarnă”, a spus Vucic într-un mesaj pe reţelele de socializare.
El a precizat că Serbia, deşi este candidată la aderarea la UE, nu îşi va schimba poziţia de a nu impune sancţiuni Rusiei în urma invaziei din Ucraina.
Cu toate acestea, Serbia a condamnat încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia, iar Vucic a purtat discuţii bilaterale limitate cu Putin.
Serbia era total dependentă de gazul rusesc când forţele Moscovei au invadat Ucraina în februarie 2022.
De atunci, urmând exemplul multor ţări membre ale UE, Serbia a căutat soluţii pentru surse alternative de aprovizionare.
„Nu va impune sancţiuni Federaţiei Ruse”
În prima sa întâlnire directă cu Putin din mai 2022, Vucic a reiterat că Serbia nu îşi va schimba poziţia conform căreia se va abţine de la sancţiuni împotriva Rusiei în contextul conflictului din Ucraina.
„Serbia nu va impune sancţiuni Federaţiei Ruse. Acest lucru nu se va schimba”, a spus Vucic.
Discuția telefonică a celor doi are loc în timp ce Rusia aşteaptă un răspuns oficial la invitaţia lui Putin din septembrie către Vucic de a participa la summitul BRICS de la Kazan din 22-24 octombrie.
„Dacă spun că merg la Kazan, acest lucru va marca sfârşitul drumului european al Serbiei. Dacă spun altceva, ei vor pretinde că i-am trădat pe ruşi”, a declarat Vucic la începutul acestei săptămâni, adăugând că îşi va anunţa decizia finală cu privire la călătorie până luni.
Convorbirea telefonică dintre cei doi lideri a avut loc în contextul marcării de către Belgrad a 80 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia germană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!