scumpit cu 10.000 lei in doua zile, rosiile s-au scumpit cu 5.000 lei, iar pretul unei legaturi de ceapa verde s-a dublat.
in cea mai mare si ieftina piata din Capitala, Obor, ieri era o priveliste sinistra: putini comercianti, putina marfa, putini cumparatori. Elena Vasie, de 74 ani, din cartierul Pantelimon, a venit la cumparaturi cu 100.000 lei si acestia „storsi” din pensia de 1,5 milioane de lei. „Nici nu poti sa te apropii de rosii: cele mici sunt 30.000 lei/kg, iar cele mari au sarit de 50.000 lei. si cartofii s-au scumpit. Sambata erau 5.000 lei, iar azi sunt si 15.000 lei. Varza era 8.000 lei, iar azi nu o gasesti fara 15.000 lei, iar albitura e 30.000 lei! La preturile astea, nici nu stiu ce sa fac! De carne, nici nu mai vorbesc: cumpar un pui pe luna si trag de el cat pot de mult”, ne-a declarat pensionara. Taranii veniti in Obor, cu marfa din judetele invecinate, ne-au spus ca tot ce a fost in gradina ori a fost acoperit de apa, ori a fost lovit de grindina. A scapat doar ce a fost in sere, dar si astea vor fi scumpe. Taranii spun ca „sunt obligati” sa scumpeasca pentru ca „stropitul” si transportul ii costa mult, iar pretul foliei cu care se protejeaza legumele s-a dublat in ultimele luni. Ei spun ca ar trebui sa ne multumim cu legumele mici si lovite pentru ca la toamna nu vor fi nici astea, din cauza ploilor nesfarsite, a inundatiilor si nici nu vom avea ce pune la murat. Un taran din Arad ne-a declarat ca acolo ploua continuu de patru luni si cartofii de toamna vor putrezi sub apa.
Hala de carne din Obor era goala ieri la pranz, marfa era putina si deloc imbietoare. in marile magazine, pretul carnii de porc a sarit si el cu 10-15%, spun gospodinele: ceafa de porc costa 20,29 lei/kg, friptura de porc – 16,99 lei/kg, antricotul – 15,99 lei/kg, iar pulpa – 15,49 lei/kg.
Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii estimeaza ca productia din acest an de legume si fructe este comparabila cu anul trecut si ca nu e nici un motiv intemeiat pentru scumpiri. „Este probabil ca in unele zone afectate de inundatii, ca de exemplu in Moldova, reactia pietei sa fie de crestere a preturilor, din teama ca nu vor fi suficiente produse, dar, de fapt, nu este nimic justificat”, a declarat Flaviu Lazin, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Nici painea nu ar trebui sa se scumpeasca, spune seful lui, ministrul Gheorghe Flutur, pentru ca in acest moment stocul de grau e suficient pana la urmatoarea recolta, iar daca nu vor mai fi ploi abundente, recolta noua va asigura necesarul pentru paine si furaje.
in ciuda asigurarilor date de autoritati, taranii spun ca saptamana aceasta preturile legumelor si fructelor se vor scumpi de la o zi la alta pentru ca „nu e marfa”.