Din pacate, „se poate intampla si asa ceva”. Este posibil chiar si atunci cand preludiul s-a desfasurat „ca la carte”. Vaginismul – craque-noisett (spargatorul de nuci), denumire sub care e cunoscut in folclorul erotic francez -, apare in mod reflex si este o contractie involuntara, puternica a unui intreg grup de muschi din zona genitala care face imposibila introducerea penisului in vagin.
Spasmul este atat de puternic incat orificiul nu poate fi fortat nici cu degetul. Uneori, muschii aductori ai coapselor dau si ei „o mana de ajutor”. Si, ca urmare a participarii lor la contractie, picioarele se pot inclesta nemaiputand fi departate decat cu greu sau chiar deloc.
Desigur ca, in asemenea conditii, atat barbatului, cat si femeii le dispare brusc orice interes pentru continuarea actului sexual. De ce?
Pentru ca semnalul primit a fost destul de clar: „Intrarea e strict oprita!”. Aceasta tulburare sexuala apare, in general, la adolescente si la tinerele in varsta de cel putin 24 de ani. „Cum se poate intampla asa ceva?”. De cele mai multe ori contractarea vaginului apare pe fondul unor probleme de ordin psihic. La unele femei acestea pot fi de natura educationala (cand, din frageda copilarie, i se induce fetitei ideea conform careia „tot ce are legatura cu sexul este teribil de rusinos” – de la interzicerea atingerilor pana la reprimarea gandurilor – ia nastere o atitudine dusmanoasa fata de penetrare). La altele, blocarea intrarii in vagin se produce sub aparenta unui reflex de aparare aparut in urma unei experiente anterioare traumatizante – cum ar fi cazul violurilor sau incesturilor – indiferent daca acestea au fost duse pana la capat sau nu, daca au fost intamplari izolate sau repetate. Crampa vaginala este, deci, un reflex de aparare indus in mod psihic subconstient. Organismul se opune cu vehementa absoluta actului de penetrare.
„Ce putem face?”. Fiind o afectiune organica recunoscuta si suficient de bine studiata, vaginismul este vindecabil printr-un tratament adecvat al psihologiei de comportament, pe durata caruia femeia invata, incetul cu incetul, sa depaseasca momentul blocajului.
Unul dintre exercitii este acela de a-ti mangaia cu degetul umed sau uns intrarea in vagin. Mai devreme sau mai tarziu muschii se vor relaxa macar atat incat sa-ti permita introducerea, cat de cat, a varfului degetului. Astfel, vei provoca, in mod constient, decontractarea muschilor respectivi.
Pasul urmator va fi introducerea completa in vagin mai intai a unui singur deget, apoi a doua degete. La toate etapele acestei terapii poate fi „invitat” sa participe si partenerul.
Cu rabdare, fara a forta lucrurile, in cele din urma blocajul va fi eliminat si amandoi va veti putea bucura pe indelete de toate placerile pe care asteptati sa le gustati in momentele voastre de intimitate. Aproape jucandu-se, el poate sa „incerce” vaginul cu degetul. Daca nu apare spasmul muscular, poate trece la penetrare. Atentie, insa! Acordati o deosebita atentie acestei prime incercari!
Dupa intromisie, el trebuie sa ramana linistit un timp scurt, sa se retraga usor si sa repete miscarile dar incet, fara graba. Dupa cateva exercitii dispare teama, iar penetrarea devine nu numai usoara, ci si placuta.
Ma numesc Katy, sunt casatorita de doi ani de zile si pentru ca nu-mi doresc inca un copil, ma protejez spalandu-ma cu irigatorul dupa fiecare act sexual. Sunt sanse sa raman insarcinata?
Cu multumiri anticipate, Katy din Constanta
Irigatia vaginala are valoare redusa ca metoda contraceptiva. Din 100 de femei care practica aceasta metoda, aproximativ jumatate din ele raman gravide. In plus, unii specialisti sustin ca irigatia vaginala post coitala favorizeaza complicatiile inflamatorii ale sferei genitale si nu ofera protectia impotriva maladiilor transmise sexual. Asadar, ar fi cazul sa nu abuzezi si sa alegi o alta metoda contraceptiva…
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!