Mergi direct la conținut »
Prima reacție a Comisiei Europene după decizia CCR privind demiterea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi
Ştiri Libertatea > Ştiri

Prima reacție a Comisiei Europene după decizia CCR privind demiterea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

Comisia Europeană spune că nu comentează decizia Curţii Constituţionale de a-l obliga pe preşedintele Iohannis să acceaptă demiterea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar le aminteşte guvernanţilor că justiţia din România este riguros monitorizată.

„Nu comentăm asupra hotărârilor instanței naționale. După cum știți, lupta împotriva corupției este un domeniu pe care Comisia îl evaluează în mod regulat ca parte a rapoartelor MCV”, a transmis Executivul de la Bruxelles.

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea prim-ministrului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinţie. Astfel, magistraţii au stabilit că preşedintele este obligat să accepte demiterea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, la propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Decizia a fost criticată dur de către Opoziţie, dar şi de către mai mulţi specialişti, care spun că activitatea procurorilor va trece sub control politic.

În timp ce PSD aşteaptă momentul în care Laura Codruţa Kovesi pleacă din funcţie, PNL denunţă un atac asupra ordinii de drept constituţionale.

“Decizia CCR de astăzi privitoare la conflictul constituţional sesizat de ministrul Justiţiei în privinţa propunerii de revocare a procurorului şef al DNA este, pentru PNL, un atentat la ordinea de drept constituţională, o lovitură dată ordinii de drept constituţionale din România, pentru că reprezintă un atac la atribuţiile preşedintelui României, la cea mai înaltă funcţie în stat, cu cea mai mare şi mai puternică legitimitate populară”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

Citeşte şi: ANALIZĂ/ CCR, arbitrul între partide. Cine sunt judecătorii care s-au opus revocării șefei DNA şi cât de politizată este Curtea

Close
Închide
  Close