De Andreea Radu,

Klaus Iohannis a fost întrebat de către un jurnalist prezent la conferință dacă există, în urma situației tensionate din Orientul Mijlociu, vreo implicație specială pentru România, alta decât pentru Uniunea Europeană, în condițiile în care România are un Parteneriat Strategic cu Statele Unite și găzduim scutul de la Deveselu.

„Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este solid și funcționează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO și este foarte bine că funcționează optimal. Aici nu văd niciun fel de probleme, însă trebuie să fim realiști. Situația din Irak ne privește, fiindcă noi avem foarte mulți cetățeni români care trăiesc și muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni și în Irak, avem oameni și în alte țări din zonă, știți foarte bine. Avem reprezentanțe și, în acest sens, sunt o serie de cetățeni români expuși în zonă. Ne preocupă și vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă este nevoie”, a spus şeful statului.

El a precizat că România are militari în Irak, staționați, care fac parte din forțele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire.

„Sunt instructori care sunt din partea noastră acolo și, evident, siguranța lor ne preocupă. O parte din militarii noștri au fost deja relocați. Deci tema este foarte importantă pentru noi. Eu personal îi acord foarte multă atenție. Sunt în contact permanent cu Guvernul și în special cu miniștrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speță Externele și Apărarea, și sunt convins că singura soluție pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică, o descaladare, cum se numește, și revenirea la un calm în această zonă”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.

Moartea generalului Soleimani, ucis vineri de trupele americane, a şocat Republica Islamică şi suscită temeri de un nou război în Orientul Mijlociu.
Mii de protestatari au manifestat de atunci pe străzi, scandând „Moarte Americii” și ținând afișe cu generalul Qassem Soleimani.

Foto: Presidency.ro

Citeşte şi:

Iranienii s-au călcat în picioare la funeraliile lui Soleimani: cel puțin 50 de morți

Avertisment de la Teheran pentru Trump: ”Nu amenințați niciodată națiunea iraniană”

În așteptarea inevitabilului. Un expert român explică de ce și cum va răzbuna Iranul moartea generalului Soleimani: ”Va fi foarte greu de ieșit dintr-o spirală a conflictului”

Țiriac a anunțat live la TV ce sumă donează în criza coronavirus: „Ajutăm 40.000 de oameni”
GSP.RO

Țiriac a anunțat live la TV ce sumă donează în criza coronavirus: „Ajutăm 40.000 de oameni”

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine
HOROSCOP

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine