Mergi direct la conținut »
Final de epocă pentru o piață de cartier. Primăria Sectorului 4 vrea să transforme Piața Norilor într-un magazin cu etaj, lifturi și scări rulante. ”O să fie un supermarket gol”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Final de epocă pentru o piață de cartier. Primăria Sectorului 4 vrea să transforme Piața Norilor într-un magazin cu etaj, lifturi și scări rulante. ”O să fie un supermarket gol”

Piața Norilor din Sectorul 4 va fi demolată și reconstruită de la zero: cu parcare la parter, iar la etaj va avea o zonă centrală pentru tarabe și magazine de jur împrejur. Piața ar urma să aibă scări rulante și lifturi atât pentru clienți, cât și pentru marfă, potrivit Primăriei Sectorului 4.

De Florinela Iosip, Cristina Radu, Eli Driu (foto),

  • Autoritatea locală va intra în posesia pieței în 17 septembrie, după ce timp de 20 de ani a fost administrată de o firmă privată.
  • Lucrările vor începe vara următoare și vor dura un an, după cum a anunțat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.
  • Pe de altă parte, comercianții sunt îngrijorați de ce vor face după demolarea pieței. Majoritatea cred că vor fi nevoiți să scumpească produsele, ceea ce la va goni clienții.
  • Localnicii sunt preocupați la rândul lor pentru că tot mai multe piețe din Sectorul 4 sunt în renovare sau au dispărut complet. Piața Sudului se află în șantier până la sfârșitul anului, iar Piața Timpuri Noi a fost transformată în supermarket acum câțiva ani.
Piața Norilor din Sectorul 4 va fi demolată și reconstruită / Foto: Eli Driu

Este ora prânzului în Piața Norilor, singura din cartierul Tineretului. În fața unui magazin vechi de răcoritoare un bărbat cu părul grizonat servește o femeie în jur de 30 de ani cu o cafea de la automat.

„În cinci ani o să dispară piața. Va fi un supermarket aproape gol, pentru că producătorilor și comercianților nu o să le convină să mai vândă aici“, crede bărbatul.

Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
Recomandări
Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
 

Piața unde s-au legat prietenii

Marius și-a deschis magazinul de răcoritoare din Piața Norilor în urmă cu 12 ani. De la el poți cumpăra apă, sucuri, băuturi alcoolice și țigări. Cea mai vândută, însă, este cafeaua la doi lei cu „gust amărui de anii ’90“. Pentru el vine Mihaela în fiecare zi la piață.

De la Marius (centru) poți cumpăra apă, sucuri, dar mai ales cafea la doi lei / Foto: Eli Driu

„E altfel când îmi cumpăr cafeaua de aici. Pot să stau jos în fața magazinului, pentru că îmi pune Marius scaun. Mă întind la vorbă cu el și cu alți oameni din piață. Toată lumea vine la Marius când vrea să-și ia ceva de băut. În ziua în care am născut, am trecut mai întâi pe la el să-mi beau cafeaua“, ne povestește femeia care locuiește în cartier de 20 de ani.

Producător: Va trebui să vindem marfa mai scump

În piață, întotdeauna la o tarabă pe stânga, e nea Aurică, un bătrân cu ochelari de vedere și tricou alb. Pe taraba lui sunt cartofi, varză albă și câteva borcane de zacuscă făcute de soția sa. Legumele le aduce din Slobozia Mare, unde deține un teren împreună cu alte rude. Cumnații muncesc pământul, iar Aurică vinde marfa în piață.

Cum încalcă un polițist legea într-o călătorie de două ore cu trenul
Recomandări
Cum încalcă un polițist legea într-o călătorie de două ore cu trenul
 

„Cum se așteaptă primarul ca eu, om de 65 de ani, să car sacii cu cartofi și varză la etaj? Toți va trebui să ne cărăm marfa sus. O să fie haos. E o glumă proastă“, crede Aurică.

Aurică / Foto: Eli Driu

Bărbatul e nemulțumit și de faptul că ar trebui să plătească mai mult pentru chiria tarabei. În prezent scoate din buzunar circa 100 de lei pe lună, dar primarul Băluță vrea o taxă de cel puțin 50 de euro pentru noua piață, după cum a declarat oficialul.

Asta l-ar obliga pe Aurică și pe ceilalți producători, respectiv comercianți, să vândă mai scump. Rezultatul, în opinia sa: clienții se vor muta către supermarketuri.

Unul dintre marii criminali în serie ai României vrea să iasă din închisoare. Când a fost arestat, Süto Ferenc ucisese 4 oameni și avea o “listă neagră” cu 17 nume
Recomandări
Unul dintre marii criminali în serie ai României vrea să iasă din închisoare. Când a fost arestat, Süto Ferenc ucisese 4 oameni și avea o “listă neagră” cu 17 nume
 

Putin și Trump din Piața Norilor

Aurică ne mai spune că nu are de gând să aștepte să vadă ce se va întâmpla cu Piața Norilor, pentru că nu are încredere în autorități. Și-a găsit un loc de muncă ca distribuitor pentru o firmă de dulciuri. Lasă în urmă zeci de ani de muncă, dar și glumele și discuțiile despre politică cu vecinul Stanciu.

„El îmi zice că arăt ca Trump, iar eu îi spun că arată ca Putin pentru că e chelios“, se amuză Aurică.

Stanciu (stânga) și Aurică (dreapta) / Foto: Eli Driu

Moștenirea Luțu

Contractul prin care Piața Norilor a fost dată în administrare firmei FMA Service SRL datează din 1999, de pe vremea primarului PNȚCD Marin Luțu. El a fost condamnat pentru privatizarea frauduloasă a Pieței Sudului, dar a scăpat cu trei ani de închisoare cu suspendare pentru că era căsătorit, după cum a motivat instanța.

Aflată în cartierul Tineretului, Piața Norilor are peste 1.600 de mp, iar aportul asocierii este astfel: 46% primăria și 54% operatorul privat. Asta înseamnă că profitul și pierderile sunt împărțite în funcție de aceste procente.

„De-a lungul timpului am avut dese probleme în controalele efectuate, iar redevența pe care Consiliul Local o primea era egală cu jumătate din chiria pe un singur spațiu comercial”, a spus nemulțumit primarul Daniel Băluță în ședința Consiliului Local din 18 martie.

Demolată și reconstruită

Conform proiectului de hotărâre aprobat în aceeași ședință, Piața Norilor se va întoarce la primărie în 17 septembrie. Astfel, spațiul va fi în administrarea exclusivă a Consiliului Local Sector 4 pe perioadă nedeterminată.

Așa va arăta Piața Norilor după refacere / Foto: Primăria Sectorului 4

Starea avansată de degradare a pieței și faptul că spațiul nu oferă condiții decente nici comercianților și nici clienților au dus la decizia primăriei de a dărâma Piața Norilor și de a o construi de la zero.

„În acest moment, clădirea în care funcționează piața se află într-o avansată stare de degradare și reprezintă un real pericol pentru oameni. În plus, zona este efectiv sufocată din cauza lipsei locurilor de parcare și a aglomerației generate de cei care parchează neregulamentar în jurul pieței”, explică reprezentanții primăriei la solicitarea Libertatea.

Lucrările de demolare și refacere vor începe în a doua jumătate a anului 2020. Noua piață ar urma să aibă la parter o parcare, cu două zone de acces dotate cu scări rulante și lifturi care vor duce la nivelul superior.

Aici se vor regăsi spațiile comerciale organizate în două tipuri de comerț: o zonă centrală, de hală agroalimentară, în care se vor regăsi tarabe individuale pentru vânzarea fructelor și legumelor și, în jurul lor, mici magazine. 78 de comercianți (50 de producători și 28 de firme) vor putea închiria spații la etaj.

Potrivit studiului de fezabilitate, costul estimat al lucrărilor la Piața Norilor este de peste 4,6 milioane de euro.

Primăria spune că piețarii vor putea vinde  într-o piață improvizată

Primăria dă asigurări că actualii comercianți nu vor rămâne fără loc de muncă și promite că va amenaja o piață volantă pe perioada lucrărilor, care vor dura un an.

În schimb, unii dintre comercianți au căutat deja să închirieze spații în alte piețe sau blocuri pentru a-și vinde marfa. Printre ei se află și Nicu care vinde haine de peste 10 ani în spatele zonei unde se comercializează fructe și legume. Eu vând numai haine italienești. Lucru de calitate, nu așa“, spune bărbatul.

Nicu vinde haine de peste 10 ani / Foto: Eli Driu

Va plăti 1.000 de lei chiria pe lună pentru noul spațiu, dar spune că nu are altă soluție. Crede că taraba sa va avea vizibilitate mai redusă la etaj și îi este teamă că lucrările de renovare vor dura mai mult de un an. „Primăria zice că o să ne asigure alt spațiu unde să ne vindem marfa, dar eu nu am încredere“, adaugă Nicu.

La rândul lor, clienții au păreri împărțite despre transformarea pieței. Unii sunt îngrijorați de faptul că va deveni un șantier pe perioadă nedeterminată și nu vor avea ca alternativă în zonă decât supermarketurile, în timp ce alții sunt îngrijorați de faptul că piața însăși ar putea deveni un supermarket cu produse mai scumpe decât cele de acum. Toți cei cu care am vorbit, însă, cred că piața are nevoie urgentă de reabilitare.

Citeşte şi:

Am ars cu toții la Colectiv, dar putem învia din cenușă. Un film despre marile dureri ale societății și eroii necunoscuți care încearcă să le vindece

Instituțiile statului au umplut de bani firma lui Remus Rădoi, prietenul DIICOT Olt. Contracte de 4.000.000 € încheiate, între altele, cu CET Govora, CFR sau ANCOM

Viral pe internet! Un sociolog îi caută pe românii care au apărut în 1964 pe coperta revistei germane Der Spiegel. Călare pe motocicletele Carpați, în fața statuii lui Lenin!

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
GSP.RO
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
HOROSCOP
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
Close
Închide
  Close