Mergi direct la conținut »
Un primar din România vrea să pună un meteorit pe stema comunei! Nu este singurul edil care face alegeri bizare „specifice localității”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Un primar din România vrea să pună un meteorit pe stema comunei! Nu este singurul edil care face alegeri bizare „specifice localității”

Un primar din România vrea să pună un meteorit pe stema comunei! Nu este singurul edil care face alegeri bizare „specifice localității”

În anul Centenarului, e bătaie mare pe steaguri și steme. Primarii de comune așteaptă, cu sufletul la gură, să se mândrească și ei cu un simbol cu specificul localității. Șase comune au fost mai norocoase și au primit aprobarea Guvernului chiar săptămâna asta. Nu și comuna Mociu din Cluj, unde primăria așteaptă de 9 ani să aibă și ea o stemă oficială.

De Sorina Ionaşc,

Reporter: Bună ziua, de la Libertatea vă sunăm. Facem un material cu stemele și steagurile localităților din România…
Primar: Pfai de mine, ce mă bucur, nici nu vă imaginați! S-a aprobat și-al meu?

Reporter: Nu…
Primar: Oof… De 9 ani ne necăjim…

Așa a început discuția cu primarul comunei Mociu, din Cluj. Vasile Focșa vrea să folosească și el de Ziua Națională o stemă oficială. Modelul e unul complex: un soare, o lună, o cunună și…un meteorit.

„În 1882, la mine în comună, a căzut cel mai mare meteorit din România și vreau să marchez acest lucru. Soarele și luna, știți cum e, asta e o simbolistică la nivel național. Înseamnă lumina, căldură, din astea”, ne-a spus primarul Focșa.

E important pentru comună să aibă un simbol oficial.

„Mai vine cineva important la noi, îi dai și-o stemă, să știe unde a fost. Am avut vizita comisarului european Phil Hogan, ne-a strâns mâna și o plecat. Așa, dacă aveam o stemă…i-aș fi dat, spune Vasile Focșa, cu regret.

Primarul face un scurt sondaj de opinie printre colegii săi, primari și ei în județul Cluj. Unul așteaptă stema de vreo 4 ani, altul de vreo 7 ani.

Cum arată Guvernul Orban, după ultimele negocieri din Parlament. Lista cu miniștri
Recomandări

Cum arată Guvernul Orban, după ultimele negocieri din Parlament. Lista cu miniștri

„Așa mere sistemul în România. Trebuie să explici o virgulă, un cuvințel, să treacă de tot felul de comisii, comisiuțe… Niște prostii din astea românești”, încheie el, resemnat.

Stejarul, un simbol la un pas de a fi tăiat

Comuna Ghioroiu din Vâlcea e ceva mai norocoasă. I s-a aprobat stema, dar n-au ajuns hârtiile oficiale și la ei. Primarul ne spune că are nevoie de ea, mai ales că va fi folosită în actele oficiale.

Are, pe stemă, un stejar cu ghinde și o căprioară. Sunt reprezentative pentru zonă, spune Iosiv Predescu, pentru că e multă pădure de foioase și se practică vânătoarea. Ba mai mult, au și un stejar secular. Că va fi tăiat, asta e altă poveste.

„E într-o stare foarte avansată de uscăciune. E un stejar care, efectiv, nu-i secular, așa scrie în documentele de la județ, la noi în localitate nu scrie asta. Vă dați seama, prezintă pericol pentru circulație…Acum avem cod galben de vânt și chiar ne gândeam că nu o să reziste, sărăcuțul…”, ne-a spus primarul Predescu.

Altfel, pe site-ul Ministerului Dezvoltării e o listă întreagă de comune care își așteaptă stema și steagul. Căci, nu-i așa, unde nu-i steag, vai de comună.


Citește și:

Caracatiţa terenurilor de la Aeroportul Otopeni: Gigi Becali a cumpărat cu un euro metrul pătrat și-l poate vinde cu 25, dar spune că va accepta orice preț al statului! “Eu trăiesc în creștinism, nu în capitalism”

VIDEO | De la 7 grade afară la 32 de grade în metrou! Metrorex ține peste o jumătate de milion de oameni în condiții de Sahara!

Close
Închide
  Close