MENIU CAUTĂ
16 Noi. 2018 18:21 , de Valentina Postelnicu

Primarii se plâng că Guvernul Dăncilă îi lasă fără bani în bugete. Negoiţă: „Am temerea că ticăloşia unora va duce ţara asta de râpă”

Distribuie

Primarii sunt nemulţumiţi de Guvern, pe care îl acuză că îi lasă fără bani la buget. Este vorba despre cota din impozitul pe venit care ar trebui să se repartizeze direct către bugetele locale. Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, şi apropiat al Gabrielei Firea, s-a lansat într-un atac dur la adresa Executivului condus de Viorica Dăncilă, şefa sa pe linie de partid. "Am temerea că ticăloşia unora va duce ţara asta de râpă", a spus Negoiţă.

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă a criticat modul în care Guvernul intenţionează să aloce banii către autorităţile locale, a precizat că nu se teme de o posibilă excludere a sa din Partidul Social Democrat, ci de faptul că „ticăloşia unora va duce ţara asta de râpă”.

„Nu am temeri de genul acesta deloc, chiar deloc. Vreau să vă asigur de treaba asta. Am alte temeri. Am temerea că ticăloşia unora va duce ţara asta de râpă. Temerea asta o am şi pentru asta lupt. Pe aia cu datul afară din partid… Serios? Nu”, a arătat el, întrebat dacă se teme de o posibilă excludere din partid.

Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, şi preşedintele executiv AMR, Ilie Bolojan, au atras atenţia asupra intenţiei Guvernului de a stabili ca o cotă de doar 43% din impozitul pe venit să se repartizeze direct către bugetele locale, fără să se mai aloce şi sumele compensatorii care s-au acordat anul trecut.

Potrivit acestora, pentru ca bugetele locale să aibă aceleaşi venituri ca în 2017, ar trebui să li se repartizeze o cotă de cel puţin 60% din impozitul pe venit.

„O să încercăm să avem o discuţie cât se poate de rapid cu reprezentanţii Guvernului, cu premierul în speţă şi cu ministrul de Finanţe. Şi nu numai, şi alte persoane care decid. În momentul în care ne dăm seama că nu există deschidere şi că nu suntem ascultaţi o să avem o întâlnire cu colegii (din AMR – n.r.) şi o să decidem care vor fi demersurile pe care le vom face în perioada următoare. Dar nu e atât de greu să ne dăm seama că de fapt vor să întărească zona de consilii judeţene, (…) ceea ce mi se pare profund în neregulă. Ok, dacă ai nu ştiu câţi preşedinţi de CJ şi consideri că prin aia îţi ţii tu primarii de comune şi mai ştiu şi eu… să foloseşti bugetul de stat pentru argumente politice, strict politice, consider o eroare de neiertat. Nu de asta eşti la putere, nu de asta eşti la guvernare. Nu de aceea ai decizia în mână, ca să faci nişte chestiuni pentru cheremul unuia sau altuia sau propriu, ci pur şi simplu aceste decizii se iau pe baza argumentelor şi a unor principii sănătoase, nu din astea putrede”, a precizat Negoiţă.

Întrebat dacă mai are încredere în Guvern, primarul sectorului 3 a replicat: „Cred că întrebarea e greşită. Aceea cu ‘mai aveţi’. (…) Concluzia o trageţi dumneavoastră”.

Bolojan: Ce se întâmplă acum este o agresiune la adresa noastră, pe care nu o putem lăsa fără răspuns

„Forţa primarilor de municipii este totuşi mare în România şi nu am dori ca această forţă să fie pusă la bătaie. Noi, în toată activitatea Asociaţiei Municipiilor, am avut un comportament strict administrativ, am evitat aspectele politice, am dialogat cu toate forţele cu care la un moment dat viaţa ne-a pus în colaborare, fiind în Guvern diferite formaţiuni politice, dar ce se întâmplă acum este o agresiune la adresa noastră, pe care nu o putem lăsa fără răspuns. Eu sper totuşi ca oamenii cerebrali, care înţeleg ce înseamnă administraţia şi proiectele, vor lua nişte decizii corecte pentru România pe termen lung, inclusiv în ceea ce priveşte repartiţia corectă, echilibrată şi normală a fondurilor pentru autorităţile locale”, a spus Bolojan.

Citeşte şi: VIDEO/ Centenar Solidar: Piele și os și dragoste de mamă. Șerbana, Doinița și Aurel, o familie unită de suferințe

Citește mai multe despre Negoiţă pe Libertatea.

Comentarii