MENIU CAUTĂ
23 Iul. 2018 17:35 , de Delia Chilianu

Gabriela Firea a aprobat mitingul diasporei, din 10 august. Se extind restricțiile în zona Piața Victoriei

Distribuie

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a aprobat solicitarea Federației Românilor de Pretutindeni de a organiza o manifestație de protest în Piața Victoriei. La mitingul diasporei, care va avea loc în 10 august, sunt anunțate un milion de persoane.

Firea a avut astăzi o întâlnire de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor responsabile de ordinea, liniștea publică și siguranța cetățenilor: Prefectura Capitalei, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Brigada de Poliție Rutieră, Poliția Locală, Jandarmeria, SRI, RATB, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, precum și reprezentanți ai Direcțiilor din Primăria Capitalei cu atribuții în acest domeniu.

Restricții extinse până la Piața Romană

Coroborând prevederile legale și informațiile specifice deținute de fiecare instituție implicată, a rezultat că pentru desfășurarea în deplină securitate a unui eveniment la care ar urma să participe un număr atât de mare de persoane este necesar ca zona anunțată inițial să fie extinsă și cu arterele adiacente, după cum urmează: Bd. Lascăr Catargiu până la Piața Romană inclusiv, Bd. Aviatorilor, până la Piața Charles de Gaulle inclusiv, Bd. Kiseleff, până la Piața Arcului de Triumf, Bd. Titulescu până la intersecția cu str. Dr. Felix, str. Buzești, până la intersecția cu str. Dr. Polizu, Calea Victoriei, până la intersecția cu Bd. Dacia. În funcție de numărul real de participanți, circulația în acest perimetru va fi restricționată gradual.

Așa cum am afirmat în repetate rânduri, nu avem nici cea mai mică intenție de a obstrucționa manifestările publice, singurele lucruri care ne preocupă fiind respectarea legii și garantarea siguranței atât pentru participanții la miting, cât și pentru cei care doar tranzitează zona. Transmitem organizatorului Protocolul aferent acestei manifestări și suntem pregătiți să asigurăm, în limita competențelor noastre legale, buna desfășurare a acesteia”, a transmis Gabriela Firea printr-un comunicat de presă.

„Menționăm că organizatorul acestei manifestații, Dl. Emanuel Cioacă, președintele Federației Românilor de Pretutindeni, a anunțat printr-un e-mail, transmis în cursul zilei de azi Comisiei de avizare a solicitărilor de organizare a adunărilor publice, că nu  poate lua parte la această ședință de lucru din cauza imposibilității de a reveni în țară într-un timp atât de scurt, dar a menționat că așteaptă concluziile Comisiei și documentele necesare pentru a le semna”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit Legii 60/1991, organizatorul unei adunări publice are obligația să ia legătura, cu câteva zile înaintea evenimentului, cu Poliția Capitalei, Brigada Rutieră, Poliția Locală a Municipiului, Jandarmeria, IGSU, Serviciul de Ambulanță, pentru a stabili concret, împreună cu autoritățile, detaliile tehnice legate de organizarea mitingului, în deplină siguranță pentru participanți, cât și pentru bucureștenii care se vor afla în acel perimetru sau în zonele adiacente.

Gabriela Firea anunțase inițial că numărul participanților este multe prea mare, motiv pentru care Primăria Capitalei nu a aprobat inițial mitingul.

Numărul, spune edilul, „ar perturba grav activitatea și libera circulație în Capitală, inclusiv a vehiculelor care intervin în situații de urgență, și ar pune forțele de ordine în imposibilitatea de a garanta siguranța atât a manifestanților cât și a celorlalți cetățeni care tranzitează zona fără a participa la miting”.

Firea spune că mitingul ar avea șanse să primească aviz numai dacă „organizatorul își va reconsidera solicitarea inițială, astfel încât să se încadreze în limite rezonabile din punct de vedere al numărului participanților’.

Soțiile de parlamentari câștigă mai mult decât partenerii de viață: De la funcții în instituții de stat, la bani din chirii și dividende

Citește mai multe despre Emanuel Cioacă și piata victoriei pe Libertatea.

Comentarii