Pentru prima data, cercetatorii nu numai ca au realizat experimente genetice cu embrioni umani, ci i-au si clonat. Ca si cum acest lucru nu ar fi de ajuns, cercetatorii chinezi care au realizat aceste experimente au folosit ovule prelevate de la iepuri.
In ultimele luni, am asistat la numeroase polemici legate de moralitatea si implicatiile clonarii umane. Diversi specialisti au declarat ca vor incerca sa cloneze fiinte umane in urmatorii ani. Dar nimeni nu a crezut ca acest lucru s-a intamplat deja.
Doctorul docent Chen Xigu, de la Universitatea de medicina Zhongshan, din orasul chinez Canton, sustine ca a condus o echipa de cercetatori care a reusit sa realizeze sute de embrioni clonati, ai caror celule s-au multiplicat fara nici o problema. „Am extras informatiile ADN din pielea unui baiat de sapte ani si le-am folosit pentru a fecunda ovule prelevate de la iepuri. A fost o reusita totala. Embrionii creati au avut o dezvoltare absolut normala. A fost ca in cazul unei fertilizari in vitro obisnuite”, a declarat doctorul Chen Xigu in cadrul unui interviu acordat cotidianului german „Express”. El a refuzat insa sa raspunda la intrebarea: „Cat timp a fost studiata dezvoltarea embrionilor clonati?”. „Nu mi se pare important acest lucru. Mult mai interesant este faptul ca am reusit sa fim primii care putem spune, in urma experimentelor, ca clonarea umana nu difera cu nimic de cea a animalelor. Pot sa va spun ca am clonat sute de embrioni umani. Scopul nu este acela de a obtine oameni identici genetic, ci sa facem rost de celulele si organele necesare pentru a vindeca diferite boli, considerate incurabile. Nu suntem niste monstri, suntem cercetatori care ne punem experienta in slujba oamenilor si pentru gasirea cailor de vindecare a unor boli. Clonele realizate in eprubeta ar face ca experimentele pe animale sa nu mai fie necesare”, spune Chen Xigu.
Cercetatorii chinezi nu sunt singurii care s-au gandit sa foloseasca ovule prelevate de la animale pentru a crea oameni. In luna august, o firma australiana a vrut sa patenteze o procedura de incrucisare intre oameni si animale, cerere refuzata de toate oficiile de inventii din Europa si din lume.
„Medicul italian Severino Antinori si biochimista Brigitte Boisselier si-au anuntat clar intentia de a crea fiinte umane prin clonare. Probabil ca, in cele din urma, clonarea umana va fi permisa, in anumite scopuri medicale. Dar ceea ce au realizat cercetatorii chinezi constituie depasirea unei bariere. Despre astfel de experimente existau doar zvonuri, nimic concret. Acum, cineva s-a incumetat sa faca publice rezultatele acestor experimente”, a declarat doctorul Ole Doring, expert in etica medicala la Universitatea din Hamburg.