Geneticienii italieni au fuzionat in laborator o celula cutanata a donatoarei cu un ovul care a fost activat, apoi implantat in uterul mamei. Este vorba de exact aceeasi tehnica utilizata de scotieni si in cazul celebrei oi Dolly, acum sase ani. Cercetatorii italieni au incercat procedura de nu mai putin de 328 de ori inainte de a reusi. Patru iepe au ramas gravide, dar numai una singura a nascut puiul viu.
La data de 28 mai, Prometea s-a nascut normal, dupa 336 de zile, iar testele genetice au aratat ca este geamana mamei sale din punct de vedere genetic.
Cercetatorii spera sa poata folosi tehnica de clonare utilizata in acest caz pentru a produce copii dupa cai campioni la curse sau la sarituri. Andrew Finding, de la Federatia Ecvestra din Marea Britanie, a comentat pentru cotidianul ,,The Sun,,: ,,Imaginati-va cum ar fi sa organizam o competitie in care absolut toti caii sunt la fel. Ar fi ca si cum ar avea o echipa de fotbal cu 11 jucatori ca David Beckham,,. Nu toti specialistii sunt insa atat de optimisti. Profesorul Wolf Reik, seful catedrei de Genetica a Institutului Babraham din Cambridge, Marea Britanie, spune ca mai sunt inca multe de facut in domeniu pana a ajunge la performanta de a clona un numar mare de animale, dovada nenumaratele incercari care s-au facut pentru a obtine o singura clona. Pe de alta parte, la ora actuala este interzis chiar si cailor nascuti prin inseminare artificiala sa ia parte la concursuri.
Primul cal clonat s-a nascut la mai putin de o luna dupa ce oamenii de stiinta din Idaho, SUA, au creat, prin acelasi procedeu, un catar.
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.