Mergi direct la conținut »
Prințul Charles s-a întâlnit cu Ivan Patzaichin la Viscri. Moștenitorul Coroanei britanice a degustat pastramă din crap și palincă / FOTO&VIDEO
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Prințul Charles s-a întâlnit cu Ivan Patzaichin la Viscri. Moștenitorul Coroanei britanice a degustat pastramă din crap și palincă / FOTO&VIDEO

Prințul Charles s-a întâlnit cu Ivan Patzaichin la Viscri. Moștenitorul Coroanei britanice a degustat pastramă din crap și palincă / FOTO&VIDEO

Prințul Charles s-a întâlnit cu Ivan Patzaichin la Viscri, satul în care fundația Sa are sediul într-o casă construită în anul 1700. Moștenitorul Coroanei Marii Britanii a discutat și cu mici fermieri și producători de alimente artizanale. Prințul de Wales a degustat palinca, brânza, pastrama din crap, fiind întâmpinat în șura din gospodărie cu muzică de tip caffe concert.

Vizita Prinţului Charles a avut ca punct central o întâlnire cu 30 de fermieri şi producători, dar şi cu fostul campion la kaiac-canoe Ivan Patzaichin, care, la rândul său, a pus bazele unei fundaţii de caritate numită ”Mila 23”, ce sprijină patrimoniul, gastronomia şi turismul din Delta Dunării, informează Agerpres.ro.

Prințul de Wales nu a ratat ocazia de a încerca produsele tradiționale românești. A degustat palinca, brânza, pâinea sau cârnații din carnea de porc, fiind întâmpinat în șura din curtea casei cu muzică caffe concert interpretată de Cvartetul Intermezzo din Sibiu.

Alteţa Sa Regală s-a întâlnit cu micii producători şi fermieri. Un producător de alimente din carne de porc din rasele Mangaliţa şi Bazna i-a povestit Prințului Charles că a absolvit mai întâi Dreptul și apoi s-a hotărât să devină fermier.

„Sunt bucuros că au fost descoperite aceste două rase”, i-a spus Prinţul Charles, conform sursei citate.

Moștenitorul Coroanei britanice a degustat cârnații, fiind interesat de ingredientele folosite și de procesul de fabricație.

„Colesterol bun!”, a spus Prinţul Charles.

Alteţa Sa Regală a degustat și pâinea bătută despre care a spus că este specială.

La standul cu uleiuri, Prințul Charles a vrut să afle cum a pornit mica afacere și cum reușesc producătorii să-și vândă marfa.

„Ia timp (n.r. – ca să se vândă bine online)”, a arătat el şi i-a transmis producătorului că se vede că este „foarte ocupat la pensie”.

Prinţul Charles a discutat și cu Ivan Patzaichin. Multiplul camion olimpic si mondial i-a spus că șase bărci din provinciile românești vor traversa râul Tamisa pe 8 septembrie, cu prilejul Centenarului.

„La toamnă în septembrie o să fim pe Tamisa”, i-a transmis Patzaichin. „Vă urez succes în demers! (…) Mă voi gândi la voi!”, a răspuns Prinţul de Wales.

Prinţul Charles a dorit să ştie dacă în Delta Dunării vin din ce în ce mai mulţi turişti.

„Da, dar problema este că mai mulţi turişti nu înseamnă căi bune şi sustenabile. Ideea este cum găseşti echilibrul între turişti şi conservare”, a spus unul dintre cei prezenţi la standul cu peşte.

Mai mult, Prințul Charles a fost curios să afle și dacă fostul campion Ivan Patzaichin încă se mai antrenează.

„Tot timpul vă antrenaţi? Şi mâncaţi numai peşte? (…) Aveţi probleme cu spatele?”, a întrebat el.

Patzaichin i-a spus că uneori are probleme cu spatele, însă are un maseur bun.

Fostul campion i-a oferit Prinţului Charles un album cu satul în care s-a născut – Mila 23.

„Este o mulţumire pentru ceea ce faceţi pentru România. Sunt poveşti adevărate făcute în benzi desenate”, a spus el.

Directorul executiv al Fundaţiei „Prinţul de Wales”, Aura Woodward, a precizat că întâlnirea Prinţului Charles cu micii producători şi fermieri a avut scopul de a arăta potenţialul agriculturii româneşti, notează sursa citată.

„În ultimul an, Fundaţia Prinţului de Wales a derulat un sondaj în cinci regiuni istorice ale ţării ca să identificăm mâncare şi produse sănătoase. Sunt din Transilvania, Bucovina, Delta Dunării, Maramureş şi Banat. (…) Întâlnirea are scopul de a arăta potenţialul agriculturii româneşti. În România, există 9 milioane de oameni care trăiesc la ţară şi foarte mulţi dintre ei trăiesc în sărăcie sau la limita sărăciei şi încercăm prin fundaţie să găsim programe prin care să-i ajutăm să dezvolte mici afaceri, să creăm locuri de muncă şi desigur fermierii sunt un segment important”, a spus, pentru sursa citată, Aura Woodward.

În 2017, Fundaţia Prinţului de Wales România, în parteneriat cu Asociaţia Slow Food şi Platforma România 100, a demarat un proiect pentru identificarea tuturor producătorilor de produse naturale din România.

Fundaţia Prinţul de Wales România a fost înfiinţată în urmă cu trei ani. Organizaţia susţine conservarea patrimoniului cultural, agricultura şi dezvoltarea sustenabilă. În fiecare an, organizaţia oferă cursuri de pregătire pentru restaurarea clădirilor istorice, pentru revitalizarea meşteşugurilor vechi şi stimularea micilor afaceri.

Sediul Fundaţiei se află într-o casă din anul 1700, care a fost transformată în centru de pregătire şi pensiune. Vechiul hambar al imobilului a devenit cameră de lectură şi cafenea. Casa este deschisă turiştilor pe o perioadă limitată de timp.

Fundaţia Prinţul de Wales are sediul în satul Viscri din judeţul Braşov, localitate aflată în patrimoniul UNESCO.


Citește și INFOGRAFIE | Câţi bani vor primi statele europene între 2021 şi 2027


 

 
 
Close
Close
Închide