Ce este procura notarială auto, când este necesară și cât costă vei afla din articolul de față.

Ce este procura notarială auto și la ce este necesară

Procura auto sau împuternicirea este acel act notarial prin care proprietarul unei mașini, denumit mandant, deleagă o altă persoană, denumită mandatar, pentru ca, în numele lui, să poată încheia acte juridice, să ridice documente, să-l reprezinte în faţa organelor de asigurare în legătură cu mașina în cauză, la Poliţie, la Registrul Auto Român (RAR) sau în orice altă situație va fi necesar.

Astfel, mandatarul va efectua reparaţii, va face cereri, va da declaraţii şi va efectua toate formalităţile legale necesare în numele mandantului.

De asemenea, persoana împuternicită va putea încasa în numele proprietarului mașinii şi pentru acesta orice sume de bani care i se cuvin cu orice titlu, semnând în numele lui şi pentru el oriunde va fi necesar. în limitele mandatului, semnătura sa fiindu-i opozabilă.

Trebuie să știi că procura auto poate fi eliberată la orice birou notarial public din România. Pentru cetățenii români de peste hotare, procura auto poate fi eliberată doar de către consulatul României din țara în care aceștia rezidează.

Model de procură notarială auto

Acte necesare pentru o procură notarială auto

Pentru a putea face o procură notarială auto vei avea nevoie de câteva documente, și anume:

  • Cartea de identitate a proprietarului mașinii (mandant);
  • Copie de pe Cartea de identitate a persoanei/persoanelor împuternicite (mandatar/i);
  • Talonul și Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV);
  • Factură/contract de vânzare-cumpărare al mașinii;
  • Act constitutiv/hotărâre AGA pentru persoane juridice.

Mandantul va trebui să vină personal la biroul notarial pentru a semna procura auto. Prezența mandatarului la notariat nu este necesară.

De regulă, procura notarială auto se realizează și se eliberează pe loc. Pentru a grăbi lucrurile, îți recomandăm să trimiți prin e-mail sau pe WhatsApp documentele scanate, astfel încât, să vii la notar doar pentru a semna și a ridica procura.

Cât costă și cât este valabilă procura notarială auto

Prețul unei procuri notariale auto variază în funcție de tipul şi de complexitatea acesteia. Aceasta poate porni de la prețul de 100 de lei – în două exemplare, cu toate taxele incluse. Dacă folosiți împuternicirea și pentru obținerea numerelor provizorii (roșii sau verzi), unul va fi reținut de poliție și veți avea nevoie de alt exemplar la înmatriculare.

Îți recomandăm ca, pentru o astfel de procură, să ai minimum două exemplare deoarece, dacă o folosești (și) pentru obținerea numerelor provizorii, originalul va fi reținut la poliție și, astfel, riști să rămâi fără nici un exemplar.

Termenul de valabilitate al procurii notariale auto este stabilit de cele două părți. Dacă mandantul și mandatarul nu au prevăzut niciun termen, procura va fi valabilă timp de trei ani de la data autentificării.

În același timp, persoana care a făcut împuternicirea o poate revoca oricând.

Urmărește-ne pe Google News