In galantare, carnea si mezelurile sunt deja mai scumpe cu cateva mii de lei, dar producatorii spun ca majorarile abia incep. Cei mai multi cred ca scumpirile sunt iminente si vor fi de 10-20%, atat la carnea de porc, cat si la cea de pasare.
Cresterea taxelor vamale cu 25% la importul de carne va conduce la o crestere a preturilor la consumator cu minimum 10%, a declarat, ieri, Sorin Minea, vicepresedintele Asociatiei Romane a Carnii. Procesatorii de carne considera neindreptatita si nejustificata solicitarea unor crescatori de porci de a ridica taxele vamale la importul de carne de porc la 45% numai pentru a obliga procesatorii sa cumpere carne de la ei, sustine Sorin Minea.
„Daca nu se majoreaza taxele vamale, daca nu mai apar noi impozite si daca rata inflatiei nu va suferi schimbari majore, Asociatia Romana a Carnii estimeaza o crestere cu doar 10.000 lei/kg, pe parcursul anului 2003”, ne-a declarat Minea.
La randul sau, Gheorghe Antochi, de la organizatia patronala din domeniu, spune ca o scumpire este iminenta si se va face in aceasta perioada. Carnea nu s-a mai scumpit din luna decembrie, iar de atunci au avut loc majorari de pret la energie electrica, gaze naturale, carburanti, dar mai ales la cereale, majorate in proportie de 50-60 la suta in ultimele doua luni. „Trebuie sa se stie ca 80% din costul carnii de porc il reprezinta hrana animalelor si numai 3% salariile. Nu numai ca s-au scumpit cerealele, dar nici nu se mai gasesc, asa ca cei mai multi producatori vor fi nevoiti sa majoreze pretul carnii cu 10-20% din acest motiv”, ne-a declarat Gheorghe Antochi.
Din aceleasi cauze, si pretul la carnea de pasare va urca vertiginos. Marius Iliev, de la Uniunea Producatorilor de Pasari, estimeaza ca majorarea ar putea fi intre 10-20 la suta.